Alexandra Stan și româncele care suportă violenţa domestică

493

Toată cariera cântăreţei Alexandra Stan nu a reușit să o facă mai cunoscută în România, cât a reușit scandalul iscat după ce a fost agresată fizic de către managerul ei, Marcel Prodan. Cazul a adus în atenţia publică un subiect sensibil și foarte puţin dezbătut în România: violenţa domestică.

Totul a început cu o postare pe contul de Facebook al artistei în care se spunea că tânăra a suferit un accident de mașină și că este în perioada de recuperare. Se pare că postarea fusese făcută chiar de impresarul care o bătuse. Când a văzut postarea de pe contul ei, Alexandra a dat o declaraţie publică în care a negat accidentul de mașină și a spus că managerul ei a bătut-o și că nu este prima dată când se întâmplă. „L-am rugat să nu mă mai facă proastă şi sclavă, dar el a luat-o razna. M-a pocnit cu picioarele în rinichi, iar eu m-am născut doar cu unul, m-a lovit peste faţă, peste picioare … M-a umplut de vânătăi … Am încercat la un moment dat să mă opun, dar m-a lăsat lată … Am leşinat… Totul a pornit de la faptul că mi-am cerut drepturile financiare pentru care am muncit în zeci de concerte. Cred că banii sunt, până la urmă, mai presus de dragoste", a declarat Alexandra despre bărbatul care îi era și manager, dar și iubit.

Se pare că Alexandra Stan nu este la prima relaţie abuzivă. Acum un an, Antonio Anghel, fostul iubit al artistei, a dezvăluit că o agresa frecvent. „Lucra la bar pentru mine, doar că … era o femeie uşoară şi mă epuiza. Nu e o fată proastă. Mă comportam urât cu ea. O băteam, o scuipam … Însă ea voia să se mărite cu mine. Am fost împreună şase luni," citează Realitatea.

Cazul a reușit să înfurie întreaga opinie publică, motiv pentru care Marcel Prodan și-a șters contul de Facebook și a dispărut. Dar ce a șocat cu adevărat oamenii a fost faptul că Alexandra s-a hotărât în final să îl ierte: „L-am iertat, ştiu că îi pare rău, că n-a gândit în acele momente şi că nu a putut să se abţină, eu n-am de ce să-l iert, trebuie să se ierte singur, sunt mai naivă, n-aş putea face niciodată rău cuiva. Mi-a facut un rău fizic şi m-a forţat să mă maturizez și o să fiu cu ochii în patru. Toată treaba asta m-a ajutat mai mult decât să-mi facă rău. Eu nu vreau să bag pe nimeni la puşcărie, nu fac nimănui rău, nu ași mai putea lucra cu el pentru că mi-a încălcat drepturi ale omului în primul rând", a spus artista la Kanal D. În schimb, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva managerului ei artistic, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.

La acest punct, Alexandra a ajuns să fie văzută ca un factor mai degrabă periculos pentru feminism, decât ca o victimă. Publicul, femei și bărbaţi deopotrivă au început să își exprime pe internet și la posturile de radio nedumerirea faţă de acest gest, catalogând-o drept „fraieră" și un model extrem de nociv pentru sutele de românce care sunt agresate zilnic de către partenerii de viaţă.

Publicul se întreabă că dacă o femeie în postura ei, care este până la urmă o persoană publică, cunoscută și la nivel internaţional, care are o carieră și o situaţie materială bună nu a găsit puterea să iasă din aceste relaţii abuzive, atunci ce șanse au femeile într-o postură mai proastă ca a ei, și ce înţeleg ele din acest caz?

Oamenii cred că situaţia materială este un factor determinant pentru alegerea femeii de a părăsi un cămin conjugal de asemenea natură, când de fapt, de cele mai multe ori este vorba despre profilul psihologic al victimei și de neputinţa psihică de a trece peste anumite elemente ce provoacă frică și menţine victima într-o stare perpetuă de abuz afectiv. „Din punct de vedere psihologic, Alexandra Stan este dependentă afectiv de cineva, caută persoane mai puternice decât ea. Toate acestea se datorează faptului că nu are încredere în propriile forţe. În această relaţie, Alexandra era abuzată afectiv, motiv pentru care în mintea ei s-a instalat un blocaj pe care nu-l poate depăşi. Întrucât este al doilea bărbat cu care are o relaţie din care iese tot cu o traumă, pot spune că Alexandra Stan suferă de «sindromul femeii bătute» (persoană care a primit o injurie demonstrabilă, fizică sau psihologică, deliberată, severă şi repetabilă de la partener)", a declarat specialista Alina Blăgoi.

Lipsa de implicare a instituţiilor statului în gestionarea problemei violenţei în familie este unul dintre factorii care, spun psihologii, alimentează violenţa în spaţiul urban. Psihologii notează că o diferenţă majoră între violenţa în spaţiul urban și cea în spaţiul rural este aceea că abuzatorii de la oraș folosesc predominant, sau în primă instanţă, violenţa verbală, înainte de a a trece la violenţa fizică.

Un alt aspect observat de psihologi este acela că șantajul emoţional în familiile în care există cazuri de abuz funcţionează atât la ţară cât și la oraș. Cel mai adesea femeia este cea care ameninţă că, despărţită de soţ, nu va putea face faţă propriei condiţii. Psihologul Silviu Ioniţă confirmă că, „din păcate, aceste argumente sunt adevărate în societatea românească şi funcţionează la orice nivel. Este bine ştiut faptul că divorţul îl validează pe un bărbat şi o invalidează pe o femeie."

Citiţi și Dragoste cu năBătăi           Acum româncele abuzate de soţi pot să ceară ordin de restricţie