O campanie umanitară susţine că la fiecare 10 secunde un copil moare de foame

482

O campanie care îşi propune să tragă un semnal asupra problemelor de nutriţie care fac victime printre copii îşi promovează cauza cu ajutorul unui slogan care afirmă că la fiecare 10 secunde un copil moare de foame, notează BBC. Cât de realiste sunt însă astfel de statistici?

Sloganul campaniei se bazează pe un studiu publicat în jurnalul The Lancet care dezvăluia că aproximativ trei milioane de copii au murit în anul 2011 din cauza malnutriţiei. Pentru a ajunge la un slogan care să atragă atenţia, managerii campaniei au împărţit numărul secundelor dintr-un an la totalul deceselor raportate în studiul respectiv.

Purtătorul de cuvânt al companiei care a lansat mesajul, Jack Lundie, susţine că „ne dorim să ne concentrăm asupra persoanei, iar aceste formulări ajută la umanizarea problemei. De aceea, avem nevoie de o frază scurtă, accesibilă, care, într-o perioadă restrânsă de timp, va transmite atât impactul emoţional al problemei pe care o abordăm, dar în acelaşi timp crează acel sens al dimensiunii şi urgenţei care va precipita un soi de acţiune". Folosirea unor cifre mari face statistica greu de vizualizat, susţine el.

Pe de altă parte, Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP), grup important care abordează probele de alimentaţie la nivel global, critică această practică, despre care afirmă că este „uşor înşelătoare". Deşi organizaţia a folosit la rândul ei un slogan asemănător în trecut, aceasta a renunţat la el. Jane Howard de la WFP este de părere că folosirea unor astfel de fraze este tentantă datorită potenţialului acestora de a atrage atenţia. Cu toate acestea, cifrele se schimbă anual, iar statisticile vechi pot naşte confuzii cu privire la situaţia actuală.

Howard atrage atenţia asupra faptului că uneori sloganurile nu se pliază pe ceea ce susţin de fapt cercetările. De exemplu, un procent important din decesele semnalate în studiu se referă de fapt la copiii care nu au avut parte de o nutriţie corespunzătoare la o vârstă fragedă şi care, din această cauză pot ajunge să dezvolte diverse infecţii care le pun în pericol viaţa, susţine aceasta.

Profesorul Robert Black, de la Şcoala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din SUA, care a participat la studiul apărut în The Lancet, susţine că un sfert din numărul total de 3 milioane de copiii care mor de foame apare din cauza lipsei alăptării pentru cel puţin şase luni. Pe lângă substanţele nutritive pe care laptele matern le conţine, hrănirea bebeluşilor prin alăptare îi fereşte pe aceştia de posibilitatea ingerării alimentelor contaminate.

Acestea sunt doar câteva aspecte pe care BBC le-a scos în evidenţă în legătură cu statisticile folosite în diverse campanii de atragere a atenţiei asupra unei probleme, care, de fapt, ar putea induce în eroare publicul în legătură cu situaţia reală.

Problema alimentaţiei la copii rămâne însă un aspect important şi alarmant care, din fericire, a cunoscut uşoare scăderi ale numărului de decese faţă de situaţia din 2008, susţine profesorul Black.