Alternativa tinerilor la droguri: „jocul sufocării”

132

„Jocul sufocării" face furori printre tinerii din America şi Canada, care învaţă cum se „joacă" de pe site-urile de videoclipuri, precum YouTube, mulţi dintre ei ajungând la spital în stare gravă, sau chiar la morgă, după ce au încercat ei înşişi.

„Jocul sufocării", în care o persoană se autoasfixiază pentru a atinge o stare de euforie generată de privarea de oxigen, nu este nou. Dar acum, copiii îşi pun prietenii să îi filmeze în timp ce o fac şi postează clipurile video pe YouTube, aducând în centrul atenţiei acest capriciu periculos, relatează ABCNews.

Judy Rogg a lansat programul Cauza lui Erik, după ce fiul ei de 12 ani a murit în urmă cu 2 ani, din cauza acestui joc periculos.

„Mulţi copii îl fac să pară amuzant", a declarat Rogg. „Ei râd şi spun că măcar nu se droghează. Ei cred că este o alternativă, dar nu realizează că îşi omoară celulele creierului".

Înainte de moartea fiului ei, Rogg nu ştia nimic despre acest joc. Doctorul Thomas Andrew, medic-şef legist al statului New Hampshire, a declarat că între 7% şi 15% dintre tinerii americani au încercat acest joc. Indiferent de metoda folosită, aplicarea presiunii pe gât sau piept, sau hiperventilare, doctorul a avertizat că încercările de sufocare sunt foarte periculoase.

„Convulsii, traume craniene, dureri de cap cronice şi moarte" sunt unele dintre riscurile acestui joc, conform afirmaţiilor dr. Andrew.

Cercetătorii canadieni au notat de curând, într-un studiu publicat în Canadian Medical Association Journal, că „jocul sufocării" a crescut în popularitate printre copiii şi adolescenţii canadieni, în ultimii 28 de ani.

„Jocul se poate transforma într-unul mortal în cazul în care participantul care este sufocat este susceptibil din punct de vedere fiziologic sau dacă presiunea nu este eliberată suficient de rapid după pierderea conştienţei", a declarat autorul principal Robin Skinner, un epidemiolog al Agenţiei de Sănătate Publică din Canada.