Studiu: radiografiile dentare, periculoase pentru creier

887

Persoanele care îşi fac regulat radiografii dentare sunt mult mai susceptibile de a suferi de un tip comun de tumoare pe creier, au declarat marţi cercetătorii americani, sugerând că radiografiile la vârste mici nu sunt bune pentru cei mai mulţi dintre pacienţi, relatează AFP.

Studiul publicat în revista americană Cancer a arătat că radiografiile dentare la vârste mici cresc riscul de a dezvolta meningiom de 1,4 la 1,9 ori, pentru metoda radiografiilor cu film muşcat (bitewing), care sunt folosite pentru urmărirea muşcăturii, a cariilor dintre dinţi şi a pierderilor de masă osoasă.

În cazul radiografiilor panoramice, care implică un mecanism exterior ce se roteşte în jurul capului, arâtând toţi dinţii şi maxilarul pe un film, probabilitatea pacienţilor de a dezvolta meningiom creşte de 2,7 până la 3 ori.

Un meningiom este o tumoră care se formează în membrana din jurul creierului sau a măduvei spinării. De cele mai multe ori, aceste tumori sunt benigne şi au o creştere lentă, dar ele pot duce la condiţii de handicap sau pot pune viaţa în pericol.

Cercetarea, condusă de Elizabeth Claus, de la Universitatea de Medicină Yale, s-a bazat pe date de la 1.433 de pacienţi din SUA, care au fost diagnosticaţi cu tumori între vârstele 20 şi 79 de ani.

Pentru comparaţie, cercetătorii au consultat datele de la un grup de control de 1.350 de persoane care au avut caracteristici similare, dar nu au fost diagnosticate cu meningiom.

„Studiul prezintă o oportunitate ideală pentru a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte utilizarea optimă a radiografiile dentare, în domeniul sănătăţii publice, care, spre deosebire de mulţi alţi factori de risc, se poate modifica", a declarat Claus, coform AFP.

Asociaţia Stomatologică Americană sugerează că pentru copii este bine să facă radiografii dentare la fiecare doi ani, pentru adolescenţi o dată la 1 an şi 6 luni până la trei ani, iar pentru adulţi la fiecare 2,3 ani.