Ambasadorul SUA, distins de „Conștiinţă și Libertate”

17

Ambasadorul SUA la București a fost distins pentru eforturile și activitatea depuse în promovarea libertăţii religioase în România. Premiul i-a fost decernat în cadrul Galei Premiilor „Conștiinţă și Libertate".

Evenimentul s-a desfășurat ieri, 3 martie, în sala C. A. Rosetti din Palatul Parlamentului, fiind organizat de Asociaţia „Conștiinţă și Libertate" și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Ambasadorul american Mark Gitenstein a vorbit în discursul său despre importanţa conceptului de libertate. A punctat pașii importanţi pe care i-a făcut România în domeniul libertăţii religioase, în cele două decenii postdecembriste. Ambasadorul SUA a folosit prilejul pentru a-și exprima speranţa că Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române va găsi căi potrivite pentru rezolvarea problemelor cu Biserica Catolică, notează Agerpres.

La simpozion au participat lideri ai comunităţilor religioase naţionale și locale, ambasadori, reprezentanţi ai vieţii politice, profesori universitari, directori de instituţii și oameni de afaceri. Invitaţii speciali au fost Barry W. Bussey, reprezentant oficial al International Religious Liberty Association la Organizaţia Naţiunilor Unite și Karel Novak, Secretar General al International Religious Liberty Association – Europe (Berna, Elveţia).

Gala Premiilor „Conștiinţă și Libertate" a fost la prima ediţie, iar premiile au fost decernate de Nelu Burcea, președintele Asociaţiei „Conștiinţă și Libertate". Evenimentul a marcat o apreciere publică a persoanelor care s-au implicat activ în apărarea și promovarea libertăţii de conștiinţă, prin iniţiative legislative și acţiuni desfășurate pe parcursul anului 2010.