Cum ne influenţează postura expanisvă onestitatea (studiu)

48

Cu cât biroul la care stăm sau scaunul pe care ne aşezăm sunt mai mari, cu atât onestitatea noastră în anumite situaţii este influenţată în mod negativ, arată câteva studii publicate în jurnalul Psychological Science, notează Scientific American.

O postură expansivă a corpului, ca de exemplu ocuparea unui spaţiu cât mai mare prin întinderea picioarelor sau prin poziţionarea mâinilor în şold, îi poate conferi individului senzaţia de putere şi dominanţă. Această stare poate conduce la un comportament mai puţin onest, au arătat studiile anterioare.

Mai mult, chiar şi mobilierul impunător, precum un birou impresionant sau un scaun mare, influenţează gradul de onestitate al oamenilor, au descoperit cercetătorii. În cadrul unui experiment în care o parte din participanţi au fost aşezaţi la un birou cu un spaţiu mic de lucru, iar cealaltă parte la unul cu un loc mai mare, oamenii de ştiinţă au observat că aceştia din urmă erau mult mai tentaţi să adopte un comportament necinstit. Toţi voluntarii au fost rugaţi să descifreze câteva anagrame, fără a trişa, folosind surse ajutătoare. În acelaşi timp,rezolvările testului se aflau însă la îndemâna participanţilor. În urma experimentului, cercetătorii au observat că aceia care au stat la birourile mai mari au trişat mai mult decât ceilalţi participanţi.

De asemenea, o altă cercetare a analizat onestitatea participanţilor în funcţie de mărimea scaunului pe care erau aşezaţi. Ei au fost rugaţi să conducă o maşină în cadrul unui joc video, conducând cu o viteză cât mai mare şi evitând lovirea altor obiecte. În cazul unui impact, participanţii trebuiau să ia o pauză de 10 secunde înainte de a reporni la drum. Participanţii care au ocupat scaunele mari au avut tendinţa de a nu respecta regula de a se opri pentru câteva secunde în cazul unei ciocniri, ci mai degrabă să „lovească şi să fugă".

Regula se aplică şi în lumea reală unde cercetătorii au putut observa că acei şoferi care conduc maşini cu scaune mari, vaste, au tendinţa de a parca automobilul neregulamentar, spre deosebire de şoferii care stau pe scaune reduse ca suprafaţă.