Aplaudatul este „contagios”

43

Este nevoie ca doar una sau două persoane să înceapă să bată din palme pentru a naşte un val de aplauze în rândul întregului public, indiferent de calitatea spectacolului, susţin cercetătorii suedezi, citaţi de BBC.

Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala cred că aplaudatul e vulnerabil la „contagiunea socială" și dezvăluie cum pot ideile sau acţiunile să câştige sau să îşi piardă din avânt. În urma analizării unor înregistrări video ale unor prezentări la care au participat un grup de studenţi, ei au descoperit că pe lângă faptul că este nevoie de doar câteva persoane pentru a stârni o reacţie în lanţ, de aplauze, este suficient ca una sau două persoane să se oprească din bătutul palmelor pentru a determina încetarea acestora per total.

Principalul autor al studiului, dr. Richard Mann susţine că „totul depinde de dinamica oamenilor din mulţime". Astfel, se creează o presiune socială datorată volumului aplauzelor care te îndeamnă să începi la rândul tău să aplauzi, care este mai mare decât cea indusă de faptul că cel de lângă tine a întreprins această acţiune. Mai mult, această presiune se menţine, împiedicându-te să te opreşti din bătutul palmelor dacă altcineva nu iniţiază această acţiune, explică cercetătorul. În plus, calitatea spectacolului nu influenţează durata aplauzelor.

Acest studiu ar putea ajuta la explicarea modului în care tendinţele în modă apar şi dispar şi chiar modalitatea prin care anumite idei se răspândesc pe internet.