Slăbitul „îmbunătăţeşte memoria”

458

Persoanele cu probleme de greutate care aleg să slăbească au mari şanse de a-şi îmbunătăţi capacitatea de memorare, arată un studiu realizat de cercetătorii suedezi, informează Daily Mail.

Cercetarea efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ulmea au analizat efectul a două tipuri de diete sănătoase urmate timp de şase luni de 20 de femei, cu o vârstă medie de 61 de ani, cu probleme de greutate, aflate la menopauză. Participantele au luat parte la măsurători ale Indicelui de Masă Corporală (IMC), dar şi ale memoriei episodice, atât la începutul experimentului, cât şi la finalul acestuia. Activitatea creierului a fost monitorizată folosind tehnologia Imagisticii de Rezonanţă Magnetică (RMN). Apoi, nouă dintre voluntare au respectat dieta Paleolitică (30% proteine, 30% carbohidraţi, 40% grăsimi nesaturate), iar restul au urmat Recomandările de Nutriţie Nordică (15% proteine, 55% carbohidraţi, 30% grăsimi).

După cele şase luni, rezultatele au arătat o scădere a IMC sub valoarea celui care denotă obezitate în cazul tuturor femeilor, de la 32,1, la 29,2. Scăderea în greutate a determinat o îmbunătăţire a performanţei memoriei, lucru observat în activitatea creierului în timpul testelor de memorie, care a crescut în acele regiuni responsabile cu identificarea şi corelarea chipurilor. În plus, activitatea din regiunile creierului asociate cu recuperarea amintirilor episodice a scăzut, lucru care indică o recuperare eficientă.

Dr. Andreas Pettersson este de părere că aceste rezultate indică faptul că problemele de memorie cauzate de excesul de kilograme pot fi tratate, procesul fiind unul reversibil.

Studii realizate anterior au scos în evidenţă că persoanele obeze suferă de tulburări ale memoriei episodice, care stochează amintirile evenimentelor de pe parcursul vieţii.