Are poligamia un viitor „legal”?

440

Decizia Curţii Supreme în favoarea căsătoriilor gay a fost întâmpinată cu mare entuziasm nu doar de beneficiarii direcţi. Activiștii poligamiei din SUA văd în victoria activiștilor gay un pas crucial către o acceptare inevitabilă a poligamiei. În faţa acestei realităţi, un editorialist de la Catholic Exchange se întreabă în ce condiţii și când ar avea poligamia șanse să fie legalizată.

Decizia Curţii Supreme în favoarea căsătoriilor gay a fost întâmpinată cu mare entuziasm nu doar de beneficiarii direcţi. Activiștii poligamiei din SUA văd în victoria activiștilor gay un pas crucial către o acceptare inevitabilă a poligamiei. În faţa acestei realităţi, un editorialist de la Catholic Exchange se întreabă în ce condiţii și când ar avea poligamia șanse să fie legalizată.

În opinia lui Michael Cook, poligamii sunt priviţi ca un dușman periculos chiar şi de cei care nu sunt simpatizanţii căsătoriei tradiţionale. Lucru care rezultă din faptul că se creează o confuzie cu privire la mesajul de campanie al căsătoriilor între cupluri de același sex. „Căsătoria ar trebui să fie extinsă la persoanele care nu se pot căsători, nu la cei care se căsătoresc cu șase oameni”, spune Jonathan Rauch, autor de cărţi ce promovează căsătoria gay. Cu toate acestea, Anita Wagner Illig, un purtător de cuvânt al poligamiei de mult timp, a declarat pentru Newsweek că decizia DOMA a fost de mare ajutor: „Un rezultat favorabil pentru egalitatea de căsătorie este un rezultat favorabil și pentru căsătoriile multi-partener…”

Adepţii poligamiei susţin că există 500.000 de familii care locuiesc în mod deschis în relaţiile poliamoroase din Statele Unite. Un sondaj realizat recent de revista Loving More a constatat că aproape două treimi dintre poligami ar căuta recunoaștere legală, dacă li s-ar permite acest lucru. Mai mult de 90% dintre aceștia consideră că relaţia lor ar trebui să aibă aceleași drepturi, privilegii și responsabilităţi ca și căsătoriile dintre două persoane.

„În momentul de faţă, relaţiile poligame sunt la fel de populare ca și relaţiile homosexuale în urmă cu 20 de ani. Conform unui sondaj recent Gallup, 59% dintre americani consideră că homosexualitatea este moral acceptabilă, dar numai 14% sunt de acord cu poligamia, și doar 6% cu adulterul. În aceste condiţii, ar fi de neconceput ca un politician într-o relaţie deschisă poligamă să fie votat. Dar peste 20 de ani, vor fi americanii mai înţelegători faţă de acest fenomen?, se întreabă retoric Michael Cook.

În opinia sa, șansele unei evoluţii în beneficiul adepţilor poligamiei sunt mari. Aceștia au învăţat în perioada zecilor de ani de campanie în favoarea căsătoriilor de același sex. Strategii utilizate de către activiștii homosexuali sunt acum folosite și de către poligami. Nu în ultimul rând, mass-media oferă un sprijin consistent în această direcţie. Reviste precum Washingtonian, Slate și Salon au publicat articole care promovează normalitatea poligamiei. Practic, totul depinde de campania în favoarea căsătoriilor între persoanele de același sex.

Acesta este motivul pentru care autorul american Eric Metaxas acuză, într-un articol publicat de Christian Post, că presa a jucat rolul de „majorete și activiști” ai căsătoriei gay în perioada care a precedat decizia Curţii Supreme. În opinia scriitorului american, acoperirea media din perioada premergătoare deciziei Curţii Supreme „a promovat un simţ acut al momentului oportun în privinţa legalizării căsătoriilor gay”.

Un exemplu în privinţa campaniei insistente de promovare a căsătoriilor alternative s-a petrecut în Canada. Mai multe postere care promovează „dragostea fără gen” au împânzit şcolile din Toronto, încurajând elevii să accepte sau să tolereze diferite orientări sexuale, inclusiv homosexualitatea şi poligamia. Poate că nu întâmplător, tocmai Canada pare pregătită pentru un pas mai departe după ce, în 2005, a recunoscut căsătoriile între două persoane de același sex. Progresismul canadian a deschis frontul pentru abrogarea legilor împotriva bigamiei și poligamiei.

La doar o săptămână după ce Noua Zeelandă a legalizat căsătoriile gay, un grup de promovare a căsătoriilor poligame și-a exprimat intenţia de a milita pentru legalizarea acestui tip de uniune civilă. Grupul notează că „toate relaţiile de iubire între adulţi, indiferent de numărul lor, ar trebui respectate și recunoscute la nivel legal”.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.