Astăzi este Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului

344

Data de 10 septembrie a fost declarată Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului, o zi care să inspire oamenii să lupte pentru construirea unor metode eficiente pentru micșorarea numărului persoanelor care aleg să își ia singuri viaţa. În fiecare an, aproximativ un milion de oameni se sinucid, iar cifrele nu includ și tentativele eșuate de sinucidere, arată Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului.

La fiecare 40 de secunde, un om își pune capăt zilelor, iar numărul deceselor survenite din această cauză îl depășeste pe cel al victimelor războaielor și al cazurilor de omucidere la un loc. Multe din victimele suicidului suferă de probleme mintale.

Însă la numărul sinuciderilor se adaugă și încercările eșuate care ar putea fi de 20 de ori mai mari decât cel al deceselor survenite din această cauză, susţine dr. Lanny Berman, președintele Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului (IASP). Se estimează că aproximativ 5 procente din populaţia lumii încearcă cel puţin o data în viaţă să își pună capăt zilelor, subliniază expertul.

La nivel global, sinuciderea este una dintre cele mai importante cauze ale deceselor, mai ales în rândul tinerilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar și Estimarea Gravităţii Bolilor consideră sinuciderea ca fiind o problemă de sănătate publică, atât în ţările dezvoltate, cât și în cele mediu sau slab dezvoltate.

Rata sinuciderilor ar putea fi micșorată prin facilitatea accesului la programele speciale de îngrijire. În multe ţări, bugetele alocate pentru tratamentul persoanelor care suferă de boli mintale, ori sunt predispuse la sinucidere sunt insuficiente, mai ales judecând după amploarea problemei.

O mai bună cunoaștere și conștientizare a fenomenului ar putea de asemenea contribui în mod pozitiv la tragerea unui semnal de alarmă cu privire la problema sinuciderii, dar acest lucru nu este îndeajuns, notează IASP. Prejudecăţile cu privire la persoanele bolnave mintal, ori cu înclinaţii spre sinucidere sunt răspândite în întreaga lume și sunt dificil de schimbat. Uneori, chiar și specialiștii care lucrează cu persoane cu intenţii suicidale, ori cu afecţiuni psihologice pot dezvolta astfel de prejudecăţi, lucru care poate împiedica tratarea eficientă a pacienţilor.

Ignorarea problemei sinuciderii nu va conduce la micșorarea deceselor survenite din această cauză, ori la creșterea numărului persoanelor care beneficiază de tratament specializat. Prevenirea însă ar putea salva vieţile a mii de oameni, subliniază dr. Berman.

IASP îi invită pe toţi cei care nu pot participa la activităţile programate pentru Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului să aprindă o lumânare la ora 20.00 și să o așeze în apropierea unei ferestre, pentru a lua parte la această zi într-un mod privat.