Renunţarea la fumat nu te scapă de problema blocării arterelor coronare

353

Chiar dacă fumătorii care au renunţat la viciu își micșorează astfel riscul de a experimenta un atac de cord până la același nivel ca al unui nefumător, problema blocării arterelor coronare nu este însă înlăturată, susţin cercetătorii americani, arată un comunicat al Societăţii Europene de Cardiologie.

La studiul Evaluarea CT Coronariene pentru rezultate clinice, un studiu internaţional policentric, au participat peste 13.000 de persoane din nouă ţări din Europa, America de Nord și Asia de Est. Dintre aceștia, peste 2.800 erau fumători, mai mult de 3.100 au fumat, dar s-au lăsat de viciu, iar peste 7.300 erau nefumători.

În urma analizării riscurilor experimentării unor evenimente cardiace, oamenii de știinţă au observat că atât fumătorii, cât și persoanele care s-au lăsat de fumat aveau mai multe șanse de a dezvolta probleme de blocare a arterelor coronare decât nefumătorii. Riscul de îngustare severă a uneia sau a două artere ale inimii a crescut de 1,5 ori și chiar și de două ori mai mult în cazul celor trei artere ale inimii în cazul fumătorilor și a foștilor fumători, faţă de cei care nu și-au aprins niciodată o ţigară.

În schimb, riscul de a experimenta un infarct a scăzut până la nivelul nefumătorilor în cazul celor care s-au lăsat de fumat. De asemenea, după doi ani, aproximativ 2,1% dintre participanţii la studiu au experimentat un infarct sau chiar au murit.

Unul dintre cercetători, dr. James K. Min, directorul Institutului de Imagistică Cardiovasculară de la Spitalul Prezbiterian din New York este de părere că este nevoie de cercetări ulterioare care să analizeze dacă efectele blocării arterelor coronare produc efecte în decursul a doi ani. De asemenea, este necesară evaluarea influenţei perioadei în care o persoană a fumat sau numărul de ţigări zilnice asupra severităţii bolilor produse de îngustarea arterelor coronare sau pronosticurile legate de renunţarea la fumat, adaugă expertul.

Studiul efectuat de dr. Min în colaborare cu dr. Rine Nakanishi a fost prezentat la Congresul din 2013 al Societăţii Europene de Cardiologie.