Atena: Violenţe împotriva străinilor

145

În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai mulţi străini, printre care un irakian, un marocan şi un român, au fost atacaţi de un grup de motociclişti, care „vânau străini", conform poliţiei locale. Tânărul irakian a fost înjunghiat de mai multe ori şi a murit la spital.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, citat de Mediafax, poliţia încă îi caută pe cei cinci motoliclişti, care încercaseră anterior, în acceaşi zonă, „să agreseze un român şi un marocan". Crima survine după ce săptămâna trecută un pakistanez a fost arestat pentru viol cu consecinţe grave asupra unei adolescente de 15 ani, pe Insula Paros.

Ministrul pentru Ordine Publică Nikos Dendias şi-a exprimat „profunda tristeţe" faţă de această crimă. Se pare că astfel de atacuri asupra imigranţilor, refugiaţilor sau grecilor de altă origine, au devenit un obicei în cartierele defavorizate ale marilor centre urbane, odată cu intensificarea activităţilor neonaziste, pe fondul crizei economice şi sociale din ţară.

În acest context extrem de violent, Grecia este acuzată de banalizarea violenţelor de natură xenofobă. Ceea ce nu poate fi departe de adevăr, după ce electoratul a introdus în Parlament partidul neonazist Zori de Aur, cu 7% din voturi, la alegerile parlamentare din iunie.