Audio: De la Dalit, la multimilionară. Povestea Kalpanei Saroj

141

O femeie indiană, din casta Dalit (Cei de neatins) care a încercat cândva să se sinucidă pentru a scăpa de discriminare, de sărăcie și de abuz fizic, a ajuns liderul unei companii și multimilionară, un simbol pentru lupta daliţilor de a-și depăși condiţia.

Kalpana Saroj ar fi trebuit să moară în sărăcie și repudiere socială, doar fiindcă s-a născut într-o familie săracă, iar indienii încă mai acceptă discriminarea în funcţie de castă, relatează BBC.

„Unii dintre părinţii colegilor mei nu mă primeau în casele lor, pentru că proveneam dintr-o familie săracă. Nu îmi era permis să particip la toate activităţile şcolare, pentru că făceam parte din casta Dalit", povesteşte indianca.

Kalpana a fost obligată să se mărite la vârsta de 12 ani cu un bărbat mai mare decât ea cu 10 ani „Eram bătută de fratele soţului meu şi de soţia acestuia. Eram abuzată fizic şi psihic", povestește Kalpana. Pentru că divorţul nu este o practică acceptată în India, la început Kalpana nu l-a luat în considerare ca posibiă soluţie. În schimb, s-a gândit la sinucidere. „Într-o zi, am decis să-mi iau viaţa. Am băut trei sticle de insecticid", mărturiseşte indianca. Din fericire, a fost salvată de una dintre rudele sale.

După această experienţă teribilă, tânăra și-a făcut curaj și a fugit de acasă. „Am decis să-mi trăiesc viaţa, să fac ceva cu ea şi apoi să mor". La vârsta de 16 ani, a început să lucreze în domeniul confecţiilor cu unchiul său, însă câştiga mai puţin de un dolar pe lună. Un împrumut guvernamental pe care l-a investit în propria afacere i-a schimbat însă viaţa.

Tânăra și-a deschis o mică întreprindere, care i-a adus reputaţia unui bun manager. Datorită acesteia, indianca a fost rugată să preia conducerea unei companii de inginerie a metalelor, Kamani Tubes, care la momentul respectiv avea datorii foarte mari. După restructurarea companiei, Kamani Tubes a devenit o afacere înfloritoare, iar Kalpana a devenit multimilionară și o inspiraţie pentru cei care nu cred că își pot învinge circumstanţele.