De ce militează liderii indieni împotriva căsătoriilor între caste?

697

„Generaţiile tinere vor o societate fără caste. Dar liderii nu vor permite o astfel de tendinţă, fiindcă nu e în avantajul politicilor lor privind voturile. Așa că, se pare, au pornit o campanie împotriva căsătoriilor între caste”, acuză activiștii progresiști din India, revoltaţi de avertismentele recente ale liderilor de castă.

În ultimii doi ani, numărul căsătoriilor între membrii unor caste diferite a crescut semnificativ, notează Times of India, în parte și datorită campaniilor intensive desfășurate de activiștii pentru drepturile omului. Însă, în ultima lună, numeroși lideri de castă au luat o poziţie fermă împotriva acestor căsătorii, acuzând că ele vor provoca nefericirea partenerului provenind dintr-o castă superioară.

Guru MLA J, care conduce casta brahmină Vanniyar Sangam, a lansat o ameninţare deschisă la adresa comunităţii, în cadrul unei conferinţe în care a interzis sub orice formă căsătoriile între caste. Mesajul său a fost atât de puternic, încât poliţia i-a făcut dosar pentru investigarea acuzaţiei de „prejudiciere a menţinerii armoniei” în societate.

În apărarea sa, Guru a declarat că nu se „opune orbește căsătoriilor din dragoste sau a celor între caste. În utlimii ani, femei din comunitatea noastră au fost ţinta mai multor grupuri”. Liderul a declarat că membri ai unor caste inferioare curtau fetele bogate, pentru interese materiale și, când acestea se căsătoreau cu ei împotriva voinţei părinţilor, le forţau să le facă rost de bani. Conducătorul brahmin a conchis că, în felul acesta, fetele rămâneau și fără spriijinul părinţilor și fără cel al soţului.

Comunitatea bogată Kongu Vellalar Gounder Peravai (KVGP) a organizat campanii împotriva căsătoriilor între membrii unor caste diferite, adresându-se în special studenţilor. Asociaţia Brahmină Thamizhnadu a încercat să își exprime opoziţia prin intermediul editorialelor de presă. „Brahmanismul nu este doar o castă; este un stil de viaţă”, scria președintele comunităţii în ziarul oficial al acesteia.

Comentatorii progresiști, precum T. S. S. Mani, spun că liderii de castă sunt îngrijoraţi doar să nu își piardă alegătorii. „Există o tendinţă recentă și sănătoasă”, spune Mani, „potrivit căreia tineri bine-educaţi, independenţi, din toate comunităţile, au început să gândească în afara castei și a religiei. Oamenii au acceptat iniţial acești lideri de caste pentru a avea (…) avantaje în faţa guvernului. Acum, generaţia tânără vrea să vadă o societate fără caste”, a conchis activistul.