Primul zbor transcontinental efectuat de un avion solar

53

Avionul experimental Solar Impulse, propulsat exclusiv de energie solară, a decolat joi dimineaţă de pe un aerodrom elvenţian pentru primul său zbor transcontinental, cu scopul de a ajunge în Africa de Nord săptămâna viitoare.

Avionul experimental Solar Impulse propulsat exclusiv de energie solară, a decolat joi dimineaţă de pe un aerodrom elvenţian pentru primul său zbor transcontinental, cu scopul de a ajunge în Africa de Nord săptămâna viitoare.

 Prima provocare a avionului jumbo – jet a fost să demonstreze că zborul poate fi efectuat fără ajutorul combustibilului, ci alimentat doar cu energie solară, atât pe timp de zi cât și de noapte. După acest success, avionul solar se află în misiunea primului său zbor transcontinental. Decolarea de pe pista elveţiană din Payerne a fost întârziată timp de 2 ore din cauza ceţei, acest lucru demonstrând că avionul este sensibil la condiţiile meteorologice nefavorabile.

Pilotul Andre Borschberg a planificat prima aterizare la Madrid, Spania, pentru ziua de vineri. Colegul său, Bertrand Piccard a preluat de aici conducerea zborului către capitala marocană Rabat. „Nu putem zbura printre nori, deoarece avionul nu a fost proiectat pentru aceasta" afirmă Borschberg, potrivit HuffingtonPost. Piccard, fiul exploratorului oceanograf Jacques Piccard și nepotul fizicianului Auguste Piccard (care a zburat pentru prima dată cu balonul) va trece din Europa spre Africa prin strâmtoarea Gibraltar.

Echipa a fost invitată de către regele Mohammed al VI al Marocului pentru a-i prezenta revoluţionarul avion solar.Marocul va începe în curând construcţia unei instalaţii masive cu energie solară, la Ouarzazate. Fabrica va face parte dintr-o reţea la nivel naţional a energiei solare, cu o capacitate de 2000MW până în anul 2020.

Proiectul Solar Impulse a început în anul 2003 și s-a alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de dolari. Misiunea avionului este descrisă ca o repetiţie finală pentru zborul din anul 2014, care va face înconjurul lumii, cu o aeronavă nouă și îmbunătăţită, având escală și în Statele Unite ale Americii.