"Bamboccioni": Când puii nu se mai îndură să lase cuibul

69

Un cuplu de italieni exasperaţi de faptul că fiul lor de 41 de ani încă locuieşte sub acelaşi acoperiş cu ei au apelat la serviciile unui avocat pentru a-l evacua pe "copil". Acesta este cel mai recent caz care evidenţiază fenomenul social denumit de italieni "bamboccioni" - "bebeluşii mari".

Potrivit publicaţiei britanice The Telegraph, tot mai mulţi tineri continuă să locuiască vreme îndelungată cu părinţii, după vârsta majoratului. În cazul cuplului amintit, părinţii, care sunt deja în vârstă, spun că s-au săturat ca, de ani de zile, să gătească, să spele şi să calce pentru fiul lor. Ei spun că bărbatul în vârstă de 41 de ani are un loc de muncă şi un venit stabil, însă nu doreşte să părăsească locuinţa părintească.

Scoşi din răbdări, părinţii au dus cazul lor la departamentul legal al unei organizaţii de protecţie a consumatorilor din Veneţia.

Avocaţii de acolo i-au dat bărbatului în floarea vârstei un ultimatum de 10 zile în care să îşi găsească o locuinţă proprie, dacă nu vrea să fie citat pentru un proces judecătoresc ce s-ar putea finaliza cu un ordin de evacuare pe numele lui.

"Nu mai putem continua aşa, " a declarat tatăl, potrivit avocatei Andrea Campi, care se ocupă de caz. "Soţia mea a dezvoltat probleme de sănătate din cauza stresului şi a fost spitalizată recent," a mai spus bărbatul,acuzând că fiul refuză să lase căminul parental doar pentru că acesta îi oferă avantaje de menaj.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut, circa 48% dintre italienii cu vârste între 18 şi 39 de ani locuiesc încă în casa părintească. Tinerii italieni sunt renumiţi pentru lipsa de dorinţă de a pleca de acasă. Bărbaţilor li s-a pus chiar porecla de "mammone", echivalentul italian pentru un tânăr care "se ţine de fusta mamei".

Se pare că fenomenul este atât de puternic înrădăcinat în practica tineretului italian, încât unii au propus chiar o lege prin care copiii să fie constrânşi să plece de acasă odată ce au ajuns la vârsta adultă.

Însă, dincolo de a fi o meteahnă a imaturităţii, fenomenul "bamboccioni" este legat e motivele financiare. Piaţa italiană suferă un deficit de locuri stabile de muncă, iar cei mai muli tinei sunt nevoiţi să se angajeze cu contracte pe termen scurt. Acest lucru îi împiedică să poată obţine un credit prin care să îşi poată cumpăra propriul apartament.

În iulie, Postmedia News publica o analiză potrivit căreia părăsirea cu întârziere a cuibuilui este un fenomen global care caracterizează generaţia Y (născută între 1981 şi 1990). Sociologii explicau atunci că membrii acestei generaţii fac totul mult mai calculat decât tinerii din generaţiile anterioare.

(Foto: adnkronos.com)