Bebelușul 59: o minune care a înduioșat China

14479

Nu are niciun nume. El este bebelușul 59, care a ajuns din burta mamei direct în scurgerea de la WC. Operaţiunea de salvare, care a durat 2 ore, a provocat atât furie, cât și generozitate în toată ţara. Drama s-a complicat după ce poliţia a descoperit că mama copilului a fost cea care i-a chemat și că a stat ca martor la toată operaţiunea, fără să spună nimănui nimic.

Cântărind 2,8 kilograme, copilul a primit numărul incubatorului în care a fost pus odată ce a ajuns la spital. Pompierii l-au găsit blocat în ţeava de evacuare în formă de L, cu un diametru de 10 cm. Placenta era încă atașată.

Primele rapoarte sugerau că rezidenţii blocului cu pricina i-au auzit ţipetele și au chemat pompierii, dar cele mai noi rapoarte sugerează că mama sa, o tânără de 22 de ani, necăsătorită, a fost cea care a strigat prima după ajutor, pretinzând că a dat în mod întâmplător peste el.

Videoclipuri de la faţa locului arată cum pompierii au tăiat ţeava de sub pardoseala băii, după ce încercările de a-l trage afară din WC au eșuat. Medicii de la Spitalul Pujiang i-au ajutat să taie ţeava bucată cu bucată, proces care a durat aproape o oră. Din fericire, în fara pulsului scăzut și a câtorva zgârieturi, bebelușul nu a păţit nimic.

Iniţial poliţia i-a căutat părinţii, tratând cazul ca o tentativă de omor. Mai târziu, oficiali au declarat că mama băiatului fusese găsită și că s-a început o investigaţie, scrie AP. Agenţia France-Presse a declarat însă, din partea unui ofiţer de poliţie, că mama bebelușului fusese printre martorii prezenţi la scena de salvare. Ea a rămas însărcinată în urma unei aventuri de o noapte și a ascuns sarcina de părinţi strângându-se peste burtă cu o fașă și purtând haine largi.

Femeia a mărturisit sarcina atunci când poliţia a început să o chestioneze despre sângele pe care l-au găsit în baia cu pricina. Ea le-ar fi spus că nu și-a putut permite să plătească pentru avort și că a încercat să nască singură, în secret, deasupra toaletei. Atunci când a scăpat din greșeală bebelușul în WC s-ar fi dus la administratorul blocului să îi spună că nu reușește să îl scoată afară. Pe de altă parte, administratorul a declarat că nu a avut nicio implicare și că nici nu știa că fata este gravidă.

Cazul a provocat un val de indignare în toată China, după ce filmuleţul de două ore a ajuns la toate posturile de televiziune. Străini au început să „inunde” spitalul cu cadouri pentru bebeluș, precum scutece, lapte praf, haine, dar și oferte de a-l adopta. Doctorii de la spital au declarat însă, că serviciile sociale vor prelua copilul, dacă acesta nu va fi dorit de părinţi.

La începutul acestui an, ziarul Beijing Youth Daily scria că spitalul care a tratat bebelușul a primit de-a lungul ultimilor 10 ani, mai mult de 10.000 de bebeluși abandonaţi. Majoritatea dintre ei erau fete și copii cu dizabilităţi, deoarece băieţii sunt preferaţi în China.

Deși se sugerează că fenomenul se datorează politicii copilului unic, care înseamnă amenzi usturătoare pentru părinţii care au mai mult de un copil, totuși posibilitatea de a avorta este larg accesibilă și des folosită pentru sarcinile nedorite. The Guardian scrie că acest caz este similar cu altele din Statele Unite sau alte ţări, în care femei își abandonează nou-născuţii în toalete, după care alertează autorităţile, pretinzând că au găsit întâmplător copilul.

Sarcina în fara căsătoriei este încă o problemă în China și puţină lume a arătat empatie pentru mama de 22 de ani. Utilizatorii social media întrebau furioși ce fel de părinte poate să își abandoneze copilul în asemenea condiţii. „Inimile acestor părinţi sunt mai murdare decât ţeava de evacuare,” comenta cineva pe Sino Weibo.