Studiu: Suntem mai puţin sociabili când ne zboară gândul la bani

145

Atunci când oamenii se gândesc la bani aceştia tind să fie mai puţin angajaţi în discuţiile cu ceilalţi, lucru care afectează în mod negativ relaţiile lor sociale, sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii olandezi, notează Live Science.

Oamenii tind să fie mai puţin angajaţi în discuţiile cu ceilalţi atunci când sunt preocupaţi de chestiuni financiare, lucru care le afectează în mod negativ relaţiile, sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii olandezi, notează Live Science.

Nicole Mead, profesor asistent la Şcoala de Management din Rotterdam, Olanda, a întreprins o cercetare alături de colegii săi, pentru a observa modul în care banii afectează relaţiile sociale. Ea a condus un experiment în care a grupat participanţii pe perechi şi i-a rugat să completeze un chestionar. În acest timp, doar unul dintre voluntarii din fiecare grupă a fost expus unui memento subtil legat de bani, ca de exemplu, poziţionarea unui poster cu bancnote sub foile chestionarului.

După acest test, participanţii au luat parte împreună la o discuţie de 10 minute pentru a se familiariza unul cu celălalt, pentru ca mai apoi discuţia să poată aluneca spre laturi mai personale. Cercetătorii au putut observa că persoanele care au fost expuse memento-urilor subtile legate de bani au perceput partenerul de discuţie ca fiind mai puţin plăcut în timpul interacţiunii.

Rezultatul a fost că atunci când relaţiile interpersonale implică prezenţa banilor, aşteptările oamenilor s-au schimbat, sugerează cercetătorii. Aşa cum atrage atenţia Mead, banii nu îi determină pe oameni să nu îşi mai dorească relaţii sociale, ci pur şi simplu, ei doresc anumite relaţii „bazate mai degrabă pe principii de schimb, decât pe legături comune". Acest lucru ar putea proveni din percepţia oamenilor asupra banilor – folosiţi în schimburile de bunuri sau servicii care aduc beneficii de ambele părţi, a explicat cercetătoarea. În relaţiile în care apare factorul financiar, oamenii devin mai puţin dispuși să investească emoţii.