Bogătaşii lumii îndemnaţi să doneze jumătate din avere

294

  Warren Buffett și Bill Gates, poziţiile 2 și 3 din topul celor mai bogaţi oameni, lansează o campanie prin care invită miliardarii lumii să-și doneze jumătate din avere pentru scopuri caritabile.

  

    Gates și Buffett cer bogătașilor lumii, individual, cuplu sau în familie, să facă o promisiune publică de a dona jumătate din avere în timpul vieţii sau la moartea lor. Solicitarea propune o formă scrisă a promisiunii, o scrisoare prin care respectiva decizie să fie explicată publicului și celorlalţi potenţiali donatori.

    „Promisiunea este o decizie morală de a ajuta, nu un contract legal. Nu implică acumularea de fonduri și nici sprijinul unui anume set de cauze sau de organizaţii", au afirmat cei doi iniţiatori într-un document dat publicităţii.

    Buffett a făcut primul pas. Pe site-ul proiectului se regăsește promisiunea scrisă a miliardarului care afirmă că va dona în timpul vieţii 99% din averea sa, estimată la 46 de miliarde de dolari. Fundaţia Gates va primi cea mai mare parte a donaţiilor lui Buffett, în condiţiile în care organizaţia familiei Bill și Melinda Gates este cea mai mare fundaţie filantropică din lume.

    Alte donaţii majore au fost făcute de-a lungul timpului, însă ca acte independente, fără un proiect de amploare mondială. Familiile Carnegie și Rockefeller au donat cea mai mare parte a averii lor în scopuri caritabile și sunt fondatorii filantropiei moderne. Ted Turner, fondatorul CNN a donat cu 13 ani în urmă suma de 1 miliard de dolari pentru programele ONU. Se pare că gestul lui nu a avut un efect epidemic în rândul bogaţilor lumii. Ca atare, pe lângă promisiunea de a dona parte subtanţială din avere, Gates și Buffett solicită clasei vizate alte două lucruri. Să doneze cu înţelepciune și să înveţe de la predecesori. O parte din grupul de miliardari abordaţi de cei doi au fost de acord să se alăture campaniei.

    În anul 2009 s-au strâns aproximativ 300 de miliarde, conform publicaţiei The Chronicle of Philantropy. Ţinta actuală este dublă, de 600 de miliarde. Stacy Palmer, editor al publicaţiei ce monitorizează proiectele filantropice, vede provocarea dintr-o altă perspectivă. Din lista Forbes a celor mai bogaţi 400 de oameni ai Americii, afirmă ea, doar 17 se regăsesc și pe lista celor mai generoși donatori americani. Există posibilitatea ca mulţi să doneze privat, e de părere Palmer, însă majoritatea fondurilor care sunt adunate de societăţile caritabile vin din donaţiile de 5, 10 sau 50 de dolari.