Noii creştini sunt preocupaţi de problemele globale

53

Tinerii creştini s-au întâlnit la Chicago pentru a participa la o conferinţă despre viitorul credinţei lor. Întrebaţi care sunt subiectele de mare interes pentru societatea americană, aceştia s-au referit în primul rând la chestiuni precum inegalitatea în privinţa accesului la educaţie, sărăcia, prevenirea genocidului şi non-proliferarea armelor nucleare, notează abcnews.

   

    „Nu este OK că biserica nu vorbeşte despre genocid. Nu este OK că biserica nu vorbeşte despre SIDA. Nu este OK că biserica nu vorbeşte despre traficul de fiinţe umane şi despre rolul pe care noi îl avem în acestea", a declarat Shannon Sedgwick de la Fundaţia Bridgeway. În schimb, nu au fost menţionate subiecte precum avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

    „Este o nouă generaţie de creştini care se raportează la lume într-un mod diferit, determinat în mare parte de faptul că noi trăim într-un context diferit de acela în care mulţi creştini a trebuit să trăiască, în alte timpuri", a declarat Gabe Lyons, fondatorul unui forum online, unde participanţii discută despre rolul religiei creştine în contextul cultural modern.

   O nouă mentalitate creştină îşi găseşte drum în ceea ce unii numesc „post-evanghelism". Noul creştinism nu înseamnă o renunţare la ceea ce a constituit până acum nucleul religiei creştine, ci o nouă formă de raportare faţă de lume, au spus participanţii.

    „Imaginează-ţi trei zile de prezentări scurte şi rapide despre orice, de la inteligenţa emoţională a roboţilor la desfiinţarea armelor nucleare… şi niciun cuvânt despre avort sau «câştigarea Americii pentru Christos»", descrie The Huffington Post evenimentul de la Chicago.

    Procentul celor care se declară creştini a scăzut, în Statele Unite, cu 10% în perioada cuprinsă între anii 1990 şi 2008, conform The American Religious Identification Study. Aproximativ 26% dintre americanii cu vârste între 18 şi 29 de ani declară că nu aparţin unei religii anume, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Pew Forum on Religion & Public Life, în 2009.

    Preocupări pentru implicarea bisericii în rezolvarea problemelor sociale există şi în România. La Sighişoara, s-a desfăşurat, în luna mai a.c., un seminar intitulat „Biserica şi societatea". Participanţii au discutat despre parteneriatul dintre culte şi Stat între asistenţă socială şi politici sociale, despre reînfiinţarea spitalelor bisericeşti şi despre rolul comunităţilor locale în asistenţa socială şi medicală.