Bucureștiul spune „NU” pedepsei cu moartea

29

De ieri, capitala României se află oficial pe lista orașelor care militează pentru abolirea mondială a pedepsei cu moartea.

Odată cu semnarea Apelului pentru suspendarea mondială a pedepsei capitale, orașul București s-a alăturat campaniei globale a comunităţii interreligioase Sant’Egidio „Orașe pentru Viaţă – Orașe împotriva pedepsei cu moartea.”  Primarul general al capitalei Sorin Oprescu și ambasadorul Italiei la București, Mario Cospito, au fost prezenţi luni seară la evenimentul de comemorare a 224 de ani de la prima abolire a pedepsei prin execuţie, ceremonie care avut loc în faţa Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”. Oprescu a făcut publică în cadrul evenimentului aderarea la programul „Orașe pentru Viaţă – Orașe împotriva pedepsei cu moartea”, care a fost decisă prin Hotărârea 72 a Consiliului General al Municipiului București din 10 mai 2010. „În această seară, prin susţinerea Campaniei «Oraşe pentru Viaţă-Oraşe împotriva pedepsei cu moartea», Bucureştiul devine pe deplin o capitală europeană. Căci nu există justiţie fără viaţă! (…) Astăzi, o spun cu mândrie, Bucureştiul este unul dintre aceste oraşe: Bucureştiul este un oraş pentru viaţă, ce se uneşte marelui cor care spune în întreaga lume: «Nu pedepsei cu moartea!»", a declarat primarul general.Ambasadorul Italiei la București a salutat demersul de alăturare a capitalei la campania de abolire a execuţiei, declarându-se „bucuros că și Bucureştiul (…) s-a alăturat altor capitale care susţin campania,” se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București. Ambasadorul a adăugat că interdicţia privind pedeapsa cu moartea, prezentă în Constituţia Italiei „a ajutat la construirea identităţii naţionale” a acesti ţări.

Pe 30 noiembrie, orașele din 83 de ţări, care au semnat Apelului pentru suspendarea mondială a pedepsei capitale, vor ilumina un momument simbol pentru a-și declara adeziunea la campanie. Ieri seară, Universitatea „Ion Mincu” a fost iluminată pentru a marca alăturarea capitalei la campanie.