Bunicul anti-avort, dat în judecată

49

Richard Retta stă trei zile pe săptămână în faţa unei clinici Planned Parenthood din centrul oraşului Washington, încercând să convingă femeile gravide să nu facă avorturi. Bunicul de 80 de ani vine la clinică de opt ani de zile şi a declarat că, personal, a convins peste 400 de femei să părăsească această clinică, dar şi altele. Acum clinica îl dă în judecată.

Retta spune că abordarea sa este una prietenoasă, blândă şi iubitoare. Avocaţii acuzării îl portretizează în mod diferit, numindu-l „printre cei mai vocali şi agresivi protestatari anti-avort" care pichetează clinica, relatează AP.

În documentele judiciare, se spune că urmăreşte pacienţii care intră în clădire şi strigă la ei. Anul trecut, ar fi blocat fizic accesul unei femei în clinică, strigând la ea să nu îşi ucidă copilul, spun avocaţii.

Ca urmare, Retta este dat în judecată pentru incidentul de anul trecut, sub incidenţa legii 1994, conform căreia este o infracţiune să intimidezi sau să interferezi cu cineva care încearcă să acceseze serviciile de sănătate reproductivă.

„Ei ar vrea să scape de mine", a spus Retta, care recunoaşte că este persistent şi ferm cu mesajul său, dar că nu a împidicat niciodată accesul cuiva în clinică.

Rutina lui zilnică a bunicului anti-avort este să se apropie de femei cu salutul: "Bună dimineaţa doamnă, pot să vă dau câteva informaţii?"

Apoi, merge pe jos cu ele până la intrarea în clinică, spunându-le „dacă sunteţi gravidă, vă putem ajuta" sau „avorturile sunt periculoase, femeile pot muri", după care le oferă un pliant anti-avort. Retta are 15 sau 20 de secunde pentru a-şi transmite mesajul, înainte ca femeia să intre în clinică. „Dar dacă primesc un pliant, uneori îl citesc înăuntru şi pleacă", a adăugat el. Alteori se opresc să vorbească.

„Este foarte satisfăcător", a spus Retta, atunci când o femeie gravidă decide să plece. În aceste cazuri, el îi dă cadou o pereche de botine pentru copii.

Destul de des, însă, oamenii se supără. Uneori, femeile îi spun să plece sau să se dea la o parte. A fost scuipat, pliantele i-au fost distruse şi o femeie l-a stropit cu spray cu piper.