Camerele de supraveghere: intrusul binevoitor

19

Caracterul „invaziv" al serviciului cu o popularitate crescândă, Google Earth, a stârnit numeroase discuţii cu privire la dreptul oamenilor la intimitate. Nemulţumiţii reclamau intruziunea nejustificată a camerelor de supraveghere în vieţile lor. La Boston, însă, tocmai această intruziune – de data aceasta a camerelor de supraveghere stradale – a jucat un rol crucial în prinderea celor doi indivizi vinovaţi de atacurile de la maraton.

O analiză BBC lansează întrebarea dacă rolul crucial jucat de camerele de supraveghere indică simultan o dependenţă a americanilor de astfel de device-uri și face trimitere și la câteva cazuri criminale extrem de mediatizate ce au putut fi rezolvate cu ajutorul imaginilor captate de camerele de supraveghere.

Un sondaj recent a arătat că doar 40% dintre americani consideră oportună instalarea camerelor de luat vederi în spaţiul public, ba chiar 12% considerau că este nevoie de mai puţine astfel de aparate.

Însă impactul lor este vizibil pozitiv. În Londra, de pildă, date oficiale citate de BBC arată că, în patru din cinci cartiere, criminalitatea a scăzut acolo unde au fost instalate camere de supraveghere.