Căsnicia de succes: De ce incompatibilitatea nu înseamnă automat eşec

7087

Succesul în căsnicie nu depinde de compatibilitatea iniţială, ci de comportamentul celor 2 parteneri. Mai mulţi specialişti în psihologia cuplului susţin că o cooperare sănătoasă între cei 2 poate ajuta la estomparea deplină a diferenţelor.

„Cine se aseamănă se adună” sau „opușii se atrag” conturează veșnica dilemă a ingredientelor pentru succesul în căsnicie. În condiţiile în care specialiștii în psihologia cuplului susţin păreri contradictorii, Semnele timpului te invită să evaluezi opiniile ambelor tabere, într-o mini-serie despre „Căsnicia de succes”. 

Succesul în căsnicie nu depinde de compatibilitatea iniţială, ci de comportamentul celor doi parteneri. Mai mulţi specialişti în psihologia cuplului susţin că o cooperare sănătoasă între parteneri poate ajuta la estomparea deplină a diferenţelor.

Ce face diferenţa între o căsnicie de succes şi o căsnicie ratată este comportamentul în relaţie, susţin autorii unui studiu care a urmărit evoluţia a 136 de cupluri, în decursul unei perioade de 10 ani. Justin Lavner şi Thomas Bradbury au monitorizat transformarea în timp a 136 de relaţii care au pornit de la un nivel egal de satisfacţie. Cercetătorii au urmărit să vadă de ce unii au rămas căsătoriţi, în timp ce alţii au decis să divorţeze şi au publicat concluziile lor în Journal of Family Psychology.

Cuplurile care au divorţat au manifestat o tendinţă de a exprima emoţii negative, precum mânie, învinovăţirea partenerului şi critică, chiar din primul an de căsătorie. În schimb, cuplurile care au avut o relaţie bună după 10 ani au fost cele care au trecut prin momentele dificile din căsnicie cu ajutorul cooperării şi respectului şi care nu au lăsat diferenţele de opinie să creeze o prăpastie în relaţia lor.

Concluzia cercetătorilor a fost că succesul unei căsătorii durabile şi a unei relaţii armonioase se bazează pe cooperarea celor doi parteneri, adică pe opusul unei relaţii conflictuale, în care fiecare urmăreşte să îi facă rău celuilalt.

Citeşte şi 12 feluri în care îi poţi arăta respect soţului tău 

În gestionarea conflictelor, neînţelegerile pot fi rezolvate cel mai eficient atunci când nevoile fiecărui partener sunt considerate legitime şi la fel de importante. Cuplurile care urmăresc deliberat colaborarea în relaţia lor au şanse mai mari de a rămâne căsătorite, la fel cum şoferii care ştiu să conducă preventiv sunt implicaţi în mai puţine accidente.

Când se transformă incompatibilitatea în eşec?

Incompatibilitatea poate apărea la diferite paliere. Un articol apărut în revista Psychology Today indentifică 5 domenii în care cei 2 parteneri pot fi incompatibili: ambiţia vs. lipsa ei în ceea ce priveşte cariera şi dorinţa de a avea succes, gradul de deschidere faţă de mediul social, inteligenţa emoţională, caracterul sociabil şi altruismul vs. egoismul manifestat.

Nu toate cuplurile sunt formate din parteneri compatibili şi specialiştii sunt de părere că, mai important decât urmărirea compatibilităţii în sine, este ca cei doi să discute înainte de toate despre ce aşteaptă de la o relaţie, sau cum definesc fiecare o relaţie fericită. Cei doi vor viza aici elemente precum durata relaţiei, cariera, copiii, succesul financiar, pasiunea, aventura, ş.a. Psihologii insistă că partenerii nu pot fi fericiţi în căsnicie dacă au vederi diferite în privinţa unor astfel de subiecte.

Citeşte şi 12 feluri în care îi poţi arăta dragoste soţiei tale

Compatibilitatea incompatibilor

Succesul unei relaţii depinde nu atât de asemănările dintre cei doi, cât de ceea ce fac ei cu diferenţele, susţine doctorul în psihologie Lisa Firestone, într-un articol publicat în Psychology Today. E vital ca un cuplu să pornească de la decizia de a crea mediul cel mai bun pentru o dezvoltare armonioasă individual şi împreună.

Ce să facă partenerii

  • Să păstreze legătura cu prietenii pe care i-au avut înainte de căsătorie şi să continue să aibă hobby-uri, pentru că activităţile pe care le au individual îi vor face interesanţi în continuare unul pentru celălalt.
  • Să comunice cu sens, despre lucruri profunde şi să se privească în ochi.
  • Să acorde importanţă relaţiei intime, bucurându-se de atingerea afectuoasă.

Ce să nu facă partenerii

  • Să nu presupună că ştiu ce simte celălalt, chiar dacă se cunosc foarte bine. De obicei, această greşeală face ca celuilalt să îi fie dificil, dacă nu şi imposibil, să te poată surprinde.
  • Să nu-şi idealizeze sau, dimpotrivă, denigreze partenerul, întrucât fiecare partener are propriile limitări şi defecte care trebuie văzute realist. Denigrarea poate conduce la pedepsirea partenerului, în intimitate sau în public, ceea ce poate să creeze o serie de frustrări şi tensiuni.
  • Să nu renunţe la gesturile de iubire, întrucât aceasta poate însemna că luăm partenerul de bun. Partenerii trebuie să-şi exprime aprecierea unul faţă de celălalt pentru ceea ce sunt prin modalităţi care să arate cât de mult preţuiesc şi iubesc pe celălalt.