Cât de mult ar trebui să ne bazăm pe intuiţie?

666

În fiecare zi luăm decizii care, la rândul lor, nasc alte decizii. Dacă în unele cazuri ascultarea semnalelor dictate de „inimă" este cea mai bună alegere, în unele cazuri ar putea naște un adevărat coșmar. Inevitabil, se naște întrebarea: când ar trebui să ne bazăm pe intuiţie și când ar trebui să ne ascultăm raţiunea?

Adesea, jucătorii de șah folosesc intuiţia pentru a anticipa mișcările viitoare ale oponenţilor lor, susţinea Massimo Piglucci, profesor de filosofie la City University din New York, subliniază Eric Baron în articolul său pentru BBC. Chiar și atunci când te afli la volan, mai ales după mulţi ani de experienţă în condus, intuiţia este cea care îţi dictează ce ar trebui să faci în anumite împrejurări, ca de exemplu când observi un alt automobil care face manevre periculoase.

Profesorul Gerard Hodkinson, de la Școala de Business a Universităţii Leeds din Marea Britanie explica într-un studiu apărut în 2008 că intuiţia este benefică în două situaţii: atunci când este nevoie să iei o decizie rapid și atunci când cunoști în detaliu subiectul în cauză. Așa cum remarcă și Baron, „cea mai bună intuiţie apare dintr-un izvor de cunoaștere profundă și expertiză".

Nu întotdeauna ascultarea intuiţiei oferă cea mai bună soluţie. Așa cum puncta prof. Pigliucci, atunci când acea voce lăuntrică ne conduce de mai multe ori către rezultatul dorit, riscăm să cădem în capcana de a crede că e mai bine să ne ghidăm predominant după intuiţie. Poate că intuiţia în domeniul tău de experiză nu te va înșela, însă s-ar putea să nu îţi fie de prea mare ajutor în alte domenii.

Într-un interviu publicat de McKinsey&Company, Gary Klein, specialist în psihologia cognitivă și cercetător senior la MacroCognition, declara că intuiţia trebuie să reprezinte pentru noi un „important punct de date", însă aceasta trebuie evaluată și judecată în funcţie de context.

De asemenea, uneori instictul nostru poate să ne trasmită lucruri care „se bat cap în cap", după cum observă Scott Berkun, speaker și autorul mai multor cărţi, precum Făcând lucrurile să se întâmple (Making Things Happen) sau Confesiunile unui vorbitor în public (Confessions of a Public Speaker). În spatele multor senzaţii pe care le trăim, precum frica apărută după un eveniment fericit, precum căsătoria cu persoana iubită, ori atracţia irezistibilă a unui aliment nesănătos, se ascund o mulţime de trăiri interioare care au nevoie de sortare pe baza unei judecăţi raţionale.

În plus, uneori, chiar și atunci când ceea ce instinctul nostru ne dictează este decizia corectă, forţa unor factori din exterior, asupra cărora nu avem nicio putere, pot interacţiona și influenţa negativ cursul evenimentelor.

Oricât de convinși am fi de ceea ce vocea lăuntrică a instinctului nostru ne șoptește, este important să facem, imaginar, un pas înapoi și să analizăm în profunzime situaţia, evaluând urmările deciziilor pe care le luăm. Intuiţia nu trebuie ignorată, însă încrederea în aceasta trebuie formată în timp, iar pentru acest lucru este nevoie de acumularea unei experienţe solide.