Experiment: orașele cu cei mai (ne)cinstiţi locuitori

105

Jurnaliștii de la publicaţia Reader's Digest au iniţiat un experiment care a cuprins 192 de portofele, pierdute în 16 orașe (inclusiv din România) de pe 4 continente ale lumii. Scopul demersului a fost să observe care sunt orașele cu cei mai cinstiţi și... necinstiţi locuitori.

Jurnaliștii de la publicaţia Reader's Digest au iniţiat un experiment care a cuprins 192 de portofele, pierdute în 16 orașe (inclusiv din România) de pe 4 continente ale lumii. Scopul demersului a fost să observe care sunt orașele cu cei mai cinstiţi și… necinstiţi locuitori.

În fiecare ţară vizitată, reporterii au „pierdut" câte 12 portofele, conţinând atât numele și numărul de telefon al aparţinătorului, cât și o fotografie de familie, cărţi de vizită, cupoane și o sumă de bani, echivalentul a 50 de dolari (aproximativ 164,9 lei). La sfârșitul experimentului, numai 90 din cele 192 de portofele au fost returnate (circa 47%) și în niciunul dintre orașe nu au fost înapoiate toate cele 12 obiecte „pierdute".

În plus, jurnaliștii precizează că vârsta, sexul sau situaţia materială nu au oferit indicii cu privire la onestitatea persoanelor.

Primul loc în topul orașelor cu cei mai cinstiţi locuitori s-a plasat Helsinki (Finlanda), unde au fost recuperate 11 din cele 12 portofele. Unul dintre binefăcătorii care au înapoiat obiectele, Lasse Luomakosky, un om de afaceri de 27 de ani, a declarat că „finlandezii sunt cinstiţi din fire. Suntem o comunitate restrânsă, liniștită și unită. Avem puţină corupţie și nici măcar nu trecem pe culoarea roșie a semaforului". Pe locul doi în clasament s-a aflat orașul Mumbai, din India, unde 9 din 12 portofele au fost returnate aparţinătorului. Budapesta (Ungaria) și New York (SUA) au ocupat cea de-a treia poziţie, cu 8 din 12 portofele returnate. Locurile imediat următoare sunt ocupate de Moscova (Rusia) și Amsterdam (Olanda) cu 7 portofele returnate, Berlin (Germania) și Ljubljana (Slovenia) cu 6 portofele și Londra (Regatul Unit) și Varșovia (Polonia) cu 5 portofele înapoiate.

La coada clasamentului s-a plasat orașul Lisabona (Portugalia), unde un singur portofel a fost înapoiat, însă cuplul care a returnat obiectul era de fapt din Olanda. Spaniolii din Madrid au returnat 2 portofele, iar cei din Praga (Republica Cehă) au returnat 3.

Bucureștenii se află pe aceeași poziţie cu locuitorii din Rio de Janeiro (Brazilia) și cu cei din Zurich (Elveţia). Locuitorii din aceste ţări au înapoiat 4 din cele 12 portofele. Jurnaliștii relatează că în București au putut observa cum o tânără care a găsit portofelul „a întrebat doi trecători dacă este al lor, apoi a examinat conţinutul cu atenţie și l-a băgat în buzunar. Nu am mai auzit nimic de ea."