Căutând dragostea pe internet

777

Programul de lucru atât de încărcat şi lista interminabilă de activităţi pe care trebuie să le îndeplinim le lasă tot mai multor oameni o singură posibilitate pentru a-și căuta dragostea: internetul. Vestea bună este că, uneori, le iese.

Doar în SUA, în jur de 54 de milioane nu şi-au găsit jumătatea, iar 40 de milioane de americani au apelat la serviciile de matrimoniale online, arată statisticile din iunie 2012, adunate de Statistic Brain. Dintre aceştia, cei mai mulţi care apelează la serviciile de dating online sunt bărbaţii, aproximativ 52,4%.

La nivel global, aproximativ 10% din populaţia lumii foloseşte serviciile de matrimoniale online pentru a-şi întâlni jumătatea, arată un articol de pe blogul platformei de dating online românesc Sentimente.ro. Mai mult, aproximativ jumătate din userii unor astfel de site-uri susţin că ştiu cel puţin o persoană care a avut o relaţie cu un partener întâlnit în „lumea virtuală”.

Uneori, relaţiile născute pe internet se transformă în adevărate poveşti de dragoste ce se concretizează chiar prin căsătorie. După ce au revizuit un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Chicago, cercetătorii de la Harvard au observat că 35% căsătoriile oficiate în perioada 2005-2012 au unit cupluri care s-au cunoscut pe internet, notează Psychology Today. Jumătate dintre aceste relaţii s-au înfiripat prin intermediul platformelor matrimoniale online, în timp ce reţelele sociale i-au ajutat pe 20% dintre aceştia să îşi găsească sufletul pereche. Nu în ultimul rând, 15% dintre aceştia s-au cunoscut prin intermediul platformelor de chat sau prin e-mail.

Câteva motive pentru care ne căutăm sufletul pe internet

Ritmul tot mai alert al vieţii, programul încărcat de la serviciu care ne lasă fără vlagă şi treburile casnice care nu pot fi ignorate sunt doar câteva din motivele pentru care oamenii apelează la serviciile online de matrimoniale, aflate doar la un click distanţă, pentru a-şi găsi jumătatea.

Site-urile de matrimoniale oferă posibilitatea de a căuta, de a alege şi de a întâlni online persoane în funcţie de diverse criterii şi de interesele comune, arată eHow. De asemenea, utilizatorii pot cunoaşte mai bine interlocutorul prin „conversaţiile virtuale” sau prin discuţii telefonice oricând hotărăsc, fără a mai folosi resurse de energie, timp sau bani pentru o ieşire în oraş. Pentru a relaţiona pe internet cu cineva nu mai trebuie să cauţi locul ideal pentru întâlnire, nu trebuie să te aranjezi în mod deosebit sau să îţi cumperi o bluză sau o cămaşă nouă pentru a-l impresiona pe celălalt.

Atunci când îţi creezi un profil pe un site de matrimoniale, în majoritatea cazurilor, scopul este de a cunoaşte persoane, fie pentru o relaţie mai serioasă, fie pentru o „relaţie ocazională”. Iniţierea unei relaţii devine astfel mult mai uşoară şi îi scuteşte pe utilizatori de momentele mai puţin plăcute când unul îşi doreşte o relaţie, iar celălalt nu, sugerează un articol Marie Claire.

De asemenea, platformele online de matrimoniale oferă posibilitatea userilor de a întâlni oricând, în orice zi a săptămânii şi la orice oră, pe cineva, chiar şi pentru o simplă discuţie, notează The Examiner.

Ce ar mai trebui să ştii despre matrimonialele online

Chiar dacă site-urile de online dating iau măsuri de precauţie pentru a proteja intimitatea şi siguranţa clienţilor, uneori acestea nu sunt suficiente. Anonimitatea pe care internetul o oferă poate fi un factor de risc pentru cei care acceptă să se întâlnească în viaţa reală cu un străin cunoscuit online, avertizează Psychology Today. Pentru că oricine îşi poate crea ce imagine doreşte în spaţiul virtual, este indicat să îţi iei câteva măsuri de precauţie. Iată câteva sfaturi în acest sens, oferite de psihologul Melanie Greenberg, pentru Psychology Today:

În primul rând, evită să oferi informaţii personale cuiva pe care l-ai cunoscut recent pe internet. Cel mai bine este să foloseşti o adresă de mail care nu conţine numele tău şi să nu dezvălui adresa la care locuieşti, locul de muncă sau numărul de telefon.

De asemenea, chiar dacă te-a impresionat prin discuţiile virtuale, nu te grăbi către o întâlnire faţă în faţă. Încearcă să cunoşti cât mai bine persoana cu care porţi conversaţii online, punând întrebări şi fiind atent la răspunsurile primite. În cazul în care ţi se pare ceva suspicios, poţi oricând să reclami acest lucru şi să blochezi respectivul utilizator. Atenţie, însă. Nu întotdeauna partenerii de discuţii sunt cine pretind că sunt, cu atât mai mult cu cât imaginea pe care ţi-o creează pare prea bună ca să fie adevărată.

Fereşte-te să postezi fotografii compromiţătoare pe site-uri de matrimoniale sau să le trimiţi prin mesaje private celor cu care vorbeşti online.

În plus, dacă hotărâţi să vă întâlniţi faţă în faţă, alege un loc pe care nu obişnuieşti să îl frecventezi şi nu accepta să urci în maşina celui cu care te vei întâlni. Asigură-te că ai anunţat un prieten unde şi când te întâlneşti cu persoana cunoscută online, pentru orice eventualitate.