De ce să îţi înveţi cât mai devreme copilul să vorbească

184

„Când o să mă duc la colegiul de arte în septembrie, o să iau trenul către Marylebone și de acolo voi merge pe jos. Poate va fi nevoie să iau și un autobuz. O să verific pe hartă," spune Minnie Blake, o fetiţă de doar trei ani și jumătate, care a învăţat să vorbească fluent de la 1 an și jumătate.

Mama lui Minnie, Tracey Blake spune că vocabularul dezvoltat ai fetiţei ei și elocvenţa neobișnuită pentru vârsta pe care o are se datorează exerciţiilor de vorbire pe care micuţa le-a făcut cu un logoped, prieten de familie, încă de când era bebeluș. La trei ani și jumătate, Minnie are abilităţile de vorbire ale unui copil de cinci ani și chiar îi face plăcere să spună povești elaborate, abstracte și folosind diverse timpuri verbale. Tracey mai are un copil, un băieţel de un an, Monty, care calcă pe urmele surorii lui în ceea ce privește plăcerea de a vorbi, povestește Daily Mail.

Mama îi sfătuiește pe părinţi să își pună puţin timp deoparte pentru a vorbi cu cel mic faţă în faţă, măcar câte 10 minute pe zi. Deplângând faptul că cele mai multe mămici nu au timp de petrecut exclusiv ascultându-și copilul și vorbind cu el, Tracey spune că acest lucru este vital pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare ale celui mic. Și, în plus, îi va da copilului o putere de pătrundere și de abstractizare care îl va ajuta toată viaţa.

Ea le-a mai sugerat mamelor să aibă grijă să pronunţe cuvintele clar, să repete cuvintele și să fie perseverente. O tehnică simplă, spune ea, pe care o poate aplica orice mamă este să îi spună copilului ce vede. De exemplu, atunci când se joacă, să povestească ce se întâmplă în joc.

Unii pot contraargumenta că Minnie și Monty au, amândoi, o abilitate înnăscută de vorbire. Însă statisticile din Marea Britanie demonstrează – arătând cât de puţini copii știu să se exprime coerent când se înscriu la școală – că părinţii nu vorbesc suficient cu copiii lor. Din acest motiv, Ministerul britanic al Sănătăţii a publicat afișe cu îndemnul „vorbiţi cu copiii voștri".