Ce a făcut un om al străzii cu premiul fabulos câștigat la Loto

477

Anul trecut, László Andraschek nu avea o locuinţă, era șomer și era îngropat în datorii. Cu ultimele sale monede, el și-a cumpărat un bilet la Loto. Și a câștigat. Iar Andraschek a ales să împartă „miracolul” și cu alţi oameni care trec prin suferinţe similare celor pe care le-a experimentat el însuși.

Bărbatul de 55 de ani se afla în drum spre Budapesta, la o întâlnire pentru recuperarea alcoolicilor, când a decis să încerce loteria. „Am ales doar șase numere, iar vânzătoarea mi-a amintit că trebuie să aleg șapte. I-am spus să încercuiască 24, oricum nu contează”, mărturisește Andraschek, citat de The Guardian. În final însă, a ajuns să câștige 630 de milioane de forinţi (adică peste 9 milioane de lei).

Primul lucru pe care l-a făcut cu banii câștigaţi a fost să își plătească toate datoriile și apoi să cumpere o mașină pe care o vor folosi cei trei copii pe care îi are împreună cu soţia sa, Anikó. De asemenea, el i-a cumpărat fiecărui copil propria casă.

Cu toate acestea, ei nu plănuiesc să folosească banii pentru a duce o viaţă extravagantă, ci să îi investească cu grijă, astfel încât să nu ajungă într-o situaţie asemănătoare celor cărora câștigul la Loto le-a ruinat viaţa. „Am deveni bogat, dar nu m-am transformat într-o altă persoană. Aș putea să îmi cumpăr un televizor mare, pentru că îmi permit, dar nu îmi voi lua trei doar pentru că am bani.”

În schimb, luna aceasta, el a ales să doneze o sumă importantă de bani către un cămin pentru persoane fără adăpost. De asemenea, el plănuiește ca din enorma sumă câștigată să pună bazele unei fundaţii de caritate dedicată persoanelor dependente și femeilor abuzate de soţi.

Cazul lui Andraschek nu este unicul de acest fel care ne demonstrează că bunătatea umană nu cunoaște limite. Un alt exemplu este Dennis Mahurin, care a locuit mai bine de 20 de ani într-un cort din Bloomington, o comunitate a oamenilor fără adăpost. El a câștigat o sumă de 50.000 de dolari (peste 163.000 de lei) anul trecut, scrie Huff Post. Fabulosul premiu însă nu l-a determinat să își găsească o altă locuinţă. În schimb, bărbatul a ales să își împartă miracolul cu alte persoane care nu au casă. „Cu toţi oamenii aceștia fără adăpost din jur, m-am hotărât. Le voi da fiecăruia 100 de dolari”, a declarat Mahurin.

Foto: stockvault.net