Provocări răspândite pe internet fac victime în viaţa reală

1281

„NekNomination", „Provocarea scorţișoarei" sau a „Sării și gheţii" sunt doar câteva dintre „jocurile" care au devenit virale pe internet și despre care experţii avertizează că le pot fi fatale celor care le încearcă.

Una dintre cele mai recente provocări care circulă pe internet a pornit din Australia și poartă numele de „NekNomination”. Cei care participă trebuie să se filmeze în timp ce „dau pe gât” o cantitate imensă de alcool, scrie The Guardian. În unele videoclipuri, cei care acceptă această provocare extrem de periculoasă amestecă mai multe tipuri de alcool sau adaugă în băutura alcoolică alte ingrediente, precum sos de soia, mâncare de câini, sânge de căprioară, peștișori vii sau un șoarece mort. Alţii au ales să consume alcoolul în ipostaze tot mai provocatoare, precum într-un supermarket, îmbrăcaţi sumar sau direct din vasul de toaletă, arată TIME. Materialele video sunt publicate apoi pe reţeaua socială Facebook și etichetate cu hashtag-ul „#nekonominate”.

La finalul unui astfel de video, realizatorii lor nominalizează alte persoane care să încerce să le depășească „prestaţia”. Dacă cei numiţi nu reușesc să îl depășească pe cel care i-a provocat, vor fi „sancţionaţi” pe reţelele de socializare, precum Twitter sau Facebook, și batjocoriţi din această cauză.

Reprezentanţii Facebook au declarat că „nu tolerăm conţinutul care este direct dăunător, de exemplu agresiunea, dar un comportament controversat sau ofensator nu este neapărat împotriva regulilor noastre. Încurajăm oamenii să ne raporteze acele lucruri despre care cred că încalcă regulile, pentru a le examina și pentru a lua măsurile de la caz la caz. De asemenea, le oferim oamenilor posibilitatea de a se îndepărta ei înșiși de conversaţiile inconfortabile, prin instrumente ca îndepărtarea etichetei (untagging) sau blocarea”, citează The Guardian.

Provocarea a ucis deja doi tineri din Regatul Unit, scrie The Independent. Unul dintre aceștia, Jonny Byrne, avea numai 19 ani. „Credea că trebuie să încerce să doboare competiţia, iar după ce a dat pe gât halba, s-a aruncat în râu. După cinci ore de căutare, încă nu a fost găsit”, a transmis fratele său. Trupul lui Jonny a fost descoperit, într-un final, plutind fără viaţă într-un râu din County Calow, Irlanda. Cel de-al doilea tânăr, Ross Cummins, avea 22 de ani, iar moartea sa a fost pusă pe seama provocării „NekNomination”, potrivit presei irlandeze.

Pe internet circulă și alte provocări deosebit de periculoase care pun viaţa în pericol tuturor celor care le acceptă. Una dintre acestea este „Cinnamon Challenge” sau „Provocarea scorţișoarei”, al cărei mecanism constă în consumarea unei linguri de scorţișoară într-un minut, fără a bea apă. Doar în primele patru luni ale anului trecut, circa 30 de adolescenși din SUA au ajuns la spital, pentru că au acceptat această provocare. Consecinţele produc înec, iritarea gâtului, probleme respiratorii și chiar colapsul funcţiilor plămânilor, din cauza faptului că scorţișoara este un ingredient caustic.

O altă provocare răspândită printre adolescenţi prin intermediul YouTube este cea a „Sării și gheţii”, descrisă de Huffington Post. Cei care acceptă această încercare periculoasă trebuie să își toarne sare pe piele, iar apoi să ţină cât mai mult timp un cub de gheaţă peste stratul de sare. Această combinaţie însă produce arsuri severe ale pielii, pe fondul reacţiei chimice dintre sare și gheaţă. Sarea contribuie la scăderea punctului de îngheţ până la -17 grade Celsius (0 grade Fahrenheit), scrie CBS News. Astfel, cel care acceptă provocarea se poate alege cu arsuri grave pe suprafaţa pielii.

Într-o altă provocare, denumită „Milk Gallon Challenge”, participanţii trebuie să înghită aproape 4 litri de lapte într-un interval de timp de mai puţin de o oră, scrie Kitchen Daily. Ingerarea unei cantităţi atât de mari într-un timp atât de scurt de timp poate produce intoxicaţie cu lichide sau hipoanatremie. Aceasta poate fi fatală.

Experţii spun că atunci când este consumată o cantitate foarte mare de lichide, într-un interval scurt, fluidele vor migra către alte organe din corp, inclusiv către creier. Pentru că acesta este „închis” în cutia craniană, atunci când se va umfla, el nu va avea unde să crească. „Deoarece creierul este strâns, se comprimă regiuni vitale cu funcţii de reglementare, precum respiraţia”, a explicat prof. Robert Forrest, de la Spitalul Royal Hallamshire pentru BBC. Recent, cazul Alexei Linboom a readus în atenţie pericolele consumului exagerat de lichide, într-un timp scurt. Alexa nu a participat la vreo provocare online, ci a fost forţată de părinţi să bea peste 2 litri de apă în aproximativ 1-2 ore. Acest lucru i-a fost fatal.

Foto: stockvault.net