Majoritatea europenilor nu plătesc pentru descărcarea filmelor

192

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, aproximativ 70% dintre europeni descărcă filme sau transferă fişiere, neţinând cont de legalitatea sau consecinţele acestui lucru.

Aproximativ 97% dintre europeni vizionează filme online, dintre care aproximativ 70% declară că nu plătesc pentru aceasta. Acest lucru înseamnă că pirateria online a atins cote incredibile în Europa, în timp ce industria de film nu îşi exploatează potenţialul la nivelul maxim pentru a obţine audienţe mai mari, potrivit declaraţiilor comisarului european pentru Educaţie, Tineret şi Multilingvism, Androulla Vassiliou, notează rt.com.

Raportul, numit „A profile of current and future audiovisual audience", s-a bazat pe un sondaj realizat pe un eşantion de 4.608 de persoane, cu vârste cuprinse între 4 şi 50 de ani, din toate ţările din Europa. Raportul nu stabileşte în mod clar dacă este vorba despre piraterie sau nu, însă ceea ce se desprinde din el este că 50% dintre participanţii la studiu descarcă filme de pe internet fără să plătească, deoarece biletele la cinematograf sau DVD-urile sunt prea scumpe. Aproximativ jumătate dintre cei care au declarat că descarcă filme fără să plătească fac acest lucru săptămânal.

Un alt motiv pentru a descărca filme de pe internet, menţionat de către 30% dintre participanţi, este că anumite filme nu sunt disponibile atât de repede pe cât şi-ar dori sau chiar deloc. Un alt motiv, menţionat de 14% dintre participanţi este că în anumite ţări sau oraşe nu există cinematografe sau se află la o distanţă destul de mare (la mai bine de 30 de minute de casă). În România, 37% dintre persoanele chestionate nu au acces la cinematograf, fiind nevoite să călătorească 30 de minute pentru a ajunge acolo; o situaţie similară există şi în Lituania (27%) şi Croaţia (16%).

Sursă foto: stockvault.net