Ce îi face atrăgători pe „băieţii răi"?

1259

Imaginea lui James Dean în „Rebel fără o cauză" este arhetipul „bad boy" - o simbioză irezistibilă dintre rău şi frumos. Totuşi, ce face ca personajele negative şi, de multe ori, chiar şi persoanele „rele" din realitate să fie atât de atrăgătoare?

Un studiu publicat în Social Psychological Personality and Science susţine că are răspunsul: „băieţii răi" se pricep mai bine decât ceilalţi să se aranjeze. Echipa de autori ai studiului a luat în calcul o aşa-numită „triadă a răului", evaluând, în cadrul unui experiment, înclinaţia subiecţilor către machiavelism, narcisism şi psihopatie.

Circa 111 persoane au fost implicate. Acestea au fost fotografiate, în primă fază, imediat după ce au sosit la laboratorul de cercetare. Le-au fost aplicate apoi teste de personalitate, pentru a le verifica înclinaţia către cele trei trăsături negative de caracter. Ulterior, subiecţii au fost invitaţi să se schimbe în haine gri şi neatractive, femeile să se demachieze, şi toate persoanele cu părul lung să îl prindă într-o coadă simplă. Cercetătorii i-au fotografiat din nou şi au trimis ambele seturi de fotografii unui grup invitat să evalueze atractivitatea „modelelor". Rezultatul a indicat că persoanele cu trăsături din „triada răului" au fost considerate ca fiind în mod evident mai atractive în fotografiile din primul set. În cazul persoanelor care nu prezentau trăsături din triadă, „saltul" de frumuseţe nu era la fel de pronunţat.

De aici cercetătorii au concluzionat că persoanele cu înclinaţie spre machiavelism, narcisism şi psihopatie sunt, cel mai probabil, mai pricepute să îşi ajusteze aspectul fizic prin artificii (îmbrăcăminte, ţinută, machiaj), decât celelalte persoane.

Dincolo de această descoperire (contestată de unii), studii anterioare au arătat că persoanele narcisiste fac, de obicei, o primă impresie mult mai bună decât persoanele fără această înclinaţie. În ciuda acestei tendinţe documentate, din cauza tendinţei lor de a-i exploata pe cei cu care interacţionează, narcisiştii pierd în relaţiile pe termen lung.