Nikola Tesla, între canonizare şi teoria purificării rasei umane prin eugenie

1368

Inventatorul şi fizicianul Nikola Tesla este considerat unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai sfârşitului de secol 19 şi începutului de secol 20, ale cărui invenţii au determinat Revoluţia Industrială. Tesla este atât de apreciat şi respectat încât sârbii au solicitat Bisericii Ortodoxe canonizarea lui. Însă istoria lui Tesla nu este chiar atât de sfântă.

Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizaţia modernă oriunde este folosită electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism şi inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, informaticii, fizicii nucleare şi fizicii teoretice. Admiraţia faţă de persoana şi de munca sa i-a determinat pe sârbii ortodocşi să solicite, printr-o petiţie, canonizarea literală a lui Nikola Tesla. Deocamdată Biserica Ortodoxă sârbă nu a răspuns acestei petiţii.

Invenţiile sale şi munca teoretică, între care se numără punerea bazelor cunoştinţelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, au avut o influenţă decisivă asupra debutului Revoluţiei Industriale. Revoluţia începută în Anglia este procesul complex de trecere de la producţia manuală la producţia cu ajutorul maşinilor-unelte, de la stadiul manufacturier la stadiul marii producţii mecanizate, la fabrică, proces care a revoluţionat întreaga bază a societăţii burgheze.

Tesla considera cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către ştiinţă drept cea mai nobilă metodă de îmbunătăţire a condiţiei umane, cu ajutorul principiilor ştiinţei şi progresului industrial şi una care să fie compatibilă cu natura.

Totuşi, o parte din munca să a fost utilizată într-un mod mai puţin ortodox şi într-un mod controversat, pentru a susţine pseudo teorii ştiinţifice, teorii despre OZN-uri şi ocultism-ul New Age.

Însă nimic nu este mai şocant decât ideile şi premoniţiile sale răscolitoare cu privire la viitor: Tesla era susţinătorul ideii că rasa umană trebuie purificată prin eugenie, teorie care preconizează ameliorarea populaţiilor umane prin măsuri genetice (alegerea părinţilor, sterilizarea, interzicerea procreării etc.), folosită cel mai ades în istorie de rasişti şi fascişti.

În anul 1930, Tesla şi-a exprimat credinţa că sterilizarea forţată a criminalilor şi a bolnavilor mentali – ce a avut loc în unele ţări europene şi a luat o mare amploare în Germania nazistă – nu fusese implementată la nivelul la care ar fi trebuit. Atunci, Tesla a declarat că, până în anul 2100, eugenia ar trebui „instaurată universal" ca un „sistem eficient pentru a elimina categoriile sociale indezirabile".

De asemenea, Tesla se arăta nemulţumit de măsurile guvernamentale cu privire la purificarea rasei umane. Procedând astfel, societatea îi păstrează în viaţă pe cei slabi şi încurajează înmulţirea celor neadecvanţi. „Câteva ţări europene şi unele state americane îi sterilizează pe criminali şi pe bolnavii mentali. Totuşi, aceste măsuri nu sunt suficiente. Ar trebui ca indivizii slabi să fie împiedicaţi să se căsătorească şi să procreeze", declara el în revista Liberty din 1935.

Ideea din spatele eugeniei a devenit foarte puţin populară după cel de-Al Doilea Război Mondial, din motive evidente. Cu siguranţă, Tesla nu a înţeles atrocităţile ce au derivat dintr-o asemenea perspectivă asupra lumii. Însă ideile sale erau clare: lumea trebuia să scape de aşa numiţii indivizi indezirabili. Paradoxal, noţiunea pare ciudată, în condiţiile în care Tesla a suferit de o boală mentală care l-ar fi considerat indezirabil într-o societate ca cea pe care a promovat-o.