Ce secrete ale succesului au în comun bogaţii planetei

4651

În afară de averile lor impresionante, cei care au reușit să câștige mai mulţi bani decât pot cheltui într-o viaţă au câteva lucruri în comun, care le-au asigurat succesul pe plan profesional.

Dr. Thomas J. Stanley și dr. William D. Danko au avut curiozitatea să afle care sunt secretele celor care s-au îmbogăţit, așa că au chestionat peste 700 de milionari americani, dintre care 80% au reușit să își clădească averea pe cont propriu, nu prin moștenire. Concluziile autorilor au fost transpuse în cărţile The Millionaire Next Door (Milionarul din vecini) și The Millionaire Mind (Mintea milionarului).

Spre surprinderea cercetătorilor, unul din lucrurile pe care participanţii îl aveau în comun era modestia și chibzuinţa. De exemplu, jumătate dintre milionari nu au cheltuit niciodată mai mult de 400 de dolari pe un costum business, iar 10% dintre aceștia au mărturisit că hainele lor business nu au costat nici măcar 195 de dolari, scrie TIME. De asemenea, peste 50% dintre ei nu au cheltuit niciodată mai mult de 30.000 de dolari pentru un automobil.

Faptul că materialismul nu face parte din trăsăturile a jumătate dintre cei chestionaţi a fost confirmat și de reacţia lor la modul în care au fost primiţi de autorii studiului, care au închiriat un penthouse în Manhattan special pentru experiment și care le-au pregătit un meniu extravagant. Participanţii au ales însă felurile de mâncare și de băutură nepretenţioase.

Un alt lucru observat a fost faptul că aceștia nu au avut rezultate spectaculoase la școală. Potrivit calculelor cercetătorilor, media notelor obţinute de ei în facultate (GPA – grade point average) a fost 2,9 (unde maximum este 4). De altfel, 94% dintre milionari au spus că cel mai important lucru pe care l-au învăţat în facultate nu are legătură cu domeniul studiat, ci cu autodisciplina și munca intensă.

Numeroase exemple de oameni bogaţi și realizaţi au demonstrat că școala nu este elementul cheie pentru succesul profesional. Printre aceștia se numără Bill Gates (Microsoft), Richard Branson (Virgin) sau Steve Jobs (Apple). Cu toate acestea, datele arată că majoritatea milionarilor (80%) au absolvit o facultate, însă cei mai mulţi s-au oprit aici. Doar 18% și-au luat diploma de master și 6% pe cea de doctor.

Majoritatea milionarilor sunt antreprenori, lucru care înseamnă că sunt propriii șefi și au propria afacere. Este un vis pe care îl au foarte mulţi, însă pe cât de frumos pare, pe atât de greu este și implică multe riscuri și tot la fel de multă muncă. Statisticile arată că un milionar ajunge în faliment, în medie, de circa 3,5 ori de-a lungul vieţii.

Oamenii realizaţi, care au reușit să își clădească o avere impresionantă, își gestionează foarte bine timpul, pentru a profita la maximum de fiecare moment al zilei. Peter Shankman, CEO la The Geek Factory, mărturisește că și-a făcut un obicei din a se trezi în fiecare zi la ora 4 dimineaţa. „Este cu adevărat uimitor câte poţi face dacă te trezești devreme”, este concluzia lui, citează All Business.

Și alţi milionari cunoscuţi au dezvăluit secretele reușitei lor profesionale. Russel Sarder (NetCom Learning) susţine că nu trece o zi fără să își aloce două ore pentru citit; Jenniger Dunphy (Vayu Media) și-a făcut un obicei din a ieși din sfera sa de confort, iar Kevin Ou (KEV!NOU Photography, Modern Home + Living) spune că motivaţia este una dintre cheile succesului.

Foto: stockvault.net