Sucurile cu zahăr te îmbătrânesc la fel de mult ca fumatul

649

Sucurile dulci şi carbogazoase au un efect de îmbătrânire celulară prematură similar celui întâlnit în cazul fumatului, au observat experţii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).

Studiul, care a inclus peste 5.000 de voluntari între 20 și 65 de ani, a arătat că sucurile pot afecta grav lungimea telomerilor, secţiunile de ADN care protejează extremităţile cromozomilor și care ajută la prevenirea pierderilor de informaţii genetice în timpul diviziunii celulare.

Cercetările anterioare au descoperit o legătură între lungimea telomerilor și durata de viaţă a individului. Astfel, telomerii scurţi au fost asociaţi cu apariţia unor boli cronice, precum diabetul, unele tipuri de cancer, demenţa sau afecţiunile cardiovasculare, iar cei lungi cu o speranţă crescută de viaţă. Lungimea acestor secţiuni de ADN se micșorează pe parcursul vieţii de fiecare dată când celulele se divid.

În cazul de faţă, experţii au descoperit că participanţii care au consumat cea mai mare cantitate de suc au fost și cei care au avut cei mai scurţi telomeri. Potrivit rezultatelor obţinute, consumul unei cantităţi de puţin peste o jumătate de litru de suc în fiecare zi a fost asociat cu o „îmbătrânire biologică suplimentară”, de circa 4,6 ani. Același efect negativ asupra lungimii telomerilor a fost observat şi în cazul fumatului, precizează unul dintre autorii principali ai studiului, Cindy Leung.

Un efect similar, însă în direcţia opusă, a fost înregistrat în cazul practicării regulate de exerciţii fizice. De asemenea, anterior, un alt grup de cercetători de la UCSF au descoperit că lungimea telomerilor poate crește cu până la 10% prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care include o dietă vegetariană, săracă în grăsimi, sport moderat timp de 30 de minute, de șase ori pe săptămână, și un bun control al nivelului de stres, notează TIME.

„Aceasta este prima demonstraţie că sucurile îndulcite cu zahăr sunt asociate cu scurtarea telomerilor. Rezultatele au fost aceleaşi indiferent de vârstă, rasă, venit sau nivelul de educaţie”, susţine principalul coordonator al lucrării, dr. Elissa Epel.

 

Foto: stockvault.net