CEDO condamnă România pentru neprotejarea dreptului la viaţă

205

Statul român trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 20.000 de euro, fiind condamnat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la viaţă garantat de Convenţia drepturilor omului, în cazul unui pacient bolnav de cancer, care nu a primit medicamentaţia anticanceroasă gratuit.

Pacientul Ştefan Panaitescu diagnosticat cu cancer la rinichi (în prezent decedat), a solicitat printr-o acţiune adresată autorităţilor sanitare naţionale dreptul la medicamentaţia anticanceroasă gratuit, specificând că situaţia sa financiară nu îi mai permite să continue tratamentul pe cont propriu cu medicamentele indicate de către Insitutul de Oncologie din Cluj-Napoca.

Autorităţile sanitare au respins această cerere pe baza unor raţiuni birocratice. Aflîndu-se în această situaţie, pacientul a depus o plângere la CEDO, decedând însă înainte de primirea hotărârii. Moșternitorul reclamatului, Alexandru Panaitescu a acuzat autorităţile pentru refuzul lor de a interveni în această situaţie, pe baza articolul 2 (dreptul la viaţă) ş ia articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante) din Convenţia drepturilor omului, specificând că hotărârile judiciare recunoscuseră dreptul la tratament medical gratuit în cazul tatălui său.

CEDO a hotărât că statul român a încălcat articolul 2 din Convenţie pentru faptul că nu a evitat riscul morţii pacientului Ștefan Panaitescu, astfel că judecătorii CEDO au solicitat statului român să plătească suma de 20.000 de euro reclamatului cu titlul de daune materiale și morale.