Monedă alternativă introdusă într-un oraş din Grecia

113

Cu câteva luni în urmă, locuitorii unul oraş-port din Grecia au adoptat o monedă alternativă, pentru a înlocui Euro, relatează BBC.

„Nu avem nevoie numai de euro (…) pentru a cumpăra şi vinde ceva”, explică unul dintre cei 800 de membri ai unei reţele care pare desprinsă din istoria veche a Greciei şi adusă în prezent.

Oamenii îşi oferă serviciile în schimbul unor unităţi de credit – TEM – pe care le pot folosi apoi pentru a cumpăra bunuri.

Aşa se face că Hara Soldatou a putut cumpăra, de exemplu, un set de borcane pentru gem, cu creditele adunate oferind cursuri de Yoga. Sau că Stavros Ntentos vinde lenjerie pentru copii în schimbul a cursuri de limbi străine sau de informatică.

În spatele acestei pieţe alternative care îşi desfăşoară activitatea mai ales virtual se află Yiannis Grigoriou, care crede că sistemul inventat de el ar putea avea un viitor luminos.

Părăsirea zonei euro a fost un scenariu discutat frecvent în ultimele luni, în care Grecia s-a afundat tot mai mult în cea mai gravă recesiune din istoria modernă. Un reportaj explicativ difuzat de CBS explică mecanismul care stă la baza crizei economice din zona euro.