Cel mai sărac preşedinte adoptă 40 de orfani

89

Preşedintele uruguayan, Jose Mujica, care nu are copii, a decis să adopte 30 sau 40 de orfani după terminarea mandatului său, în martie 2015. Mujica doreşte să creeze un colegiu în care copiii foarte săraci, dar muncitori, să poată învăţa să facă agricultură.

Acesta nu este primul gest care îl aduce în atenţia presei internaţionale. Un adevărat model de lider, Jose Mujica este admirat în principal stilul de viaţă auster: a refuzat locuinţa prezidenţială în favoarea fermei soţiei de la marginea capitalei Montevideo, zboară doar pe linii aeriene low-cost și donează lunar 90% din salariul său proiectelor sociale. Nu cere și altora să îi urmeze exemplul, înţelege că este imposibil pentru mulţi. Mărturisește că pe el viaţa de membru de gherilă, când jefuia pentru a da celor săraci, dar și cei 14 ani în închisoare petrecuţi mai mult în izolare l-au învăţat să trăiască așa." Erau momente în care mă simţeam fericit doar dacă aveam o saltea", povestește acesta într-un interviu pentru TheGuardian .

Deși se identifică cu oamenii de rând, Jose Mujica știe să fie și un lider hotărât și cu principii solide.  Răspunderea sa este mare, întrucât principalele industrii, telecomunicaţiile și energia, sunt naţionalizate. De asemenea, în Uruguay, guvernul stabilește preţurile pentru bunurile de bază și oferă educaţie gratuită elevilor. Un lucru pe care îl apreciază la sistemul de învăţămînt şi îl face mândru este programul prin care se oferă computere gratuite elevilor. 

Recunoaște că viaţa sa se află în contradicţie cu tendinţa consumeristă generală, dar că face tot ce este mai bine pentru poporul său. "Sunt președinte. Și mă lupt pentru mai multe investiţii, pentru că oamenii îmi cer asta. Încerc să cresc consumul, dar și să descurajez consumul inutil. Sunt total împotriva risipei. Trebuie să construim ceva durabil".

Tocmai pentru că e convins de importanţa promovării unor valori durabile, Mujica, în vârstă de 78 de ani, împreună cu soţia sa, Lucía Topolansky, a decis să adopte 30 sau 40 de copii. Are de gând să înfiinţeze un colegiu în care să predea agricultura. Pentru că nu are copii, crede că cei pe care îi va adopta pot transmite mai departe valorile sale. "Copiii celor săraci care vor să muncească. Aceștia sunt familia mea, copiii mei", a declarat pentru El Observator.