Cinci tulburări psihice determinate de internet şi televizor

291

Că televiziunea are şi părţile ei rele nu mai este un mister pentru nimeni. Că folosirea internetului are şi reversul medaliei nu mai este o necunoscută. Dar faptul că dependenţa de televizor sau internet poate cauza tulburări psihice este un adevăr dificil de înţeles, potrivit unui material realizat de site-ul Mental Floss.

Prima tulburare psihică se numeşte sindromul „lumea rea" şi presupune o percepţie distorsionată a realităţii. Expunerea pe termen lung a oamenilor la ştiri deprimante despre războaie, accidente, dezastre naturale şi crime îi face pe aceştia să creadă că lumea este un loc mai dur decât în realitate şi determină anxietate şi agorafobie (frica de a părăsi locuinţa, teama de a fi înconjurat de oameni).

O a doua tulburare se numeşte iluzia „Truman Show", un fel de halucinaţie paranoică în care oamenii consideră că fac parte dintr-o emisiune televizată, iar cei din jur sunt actori plătiţi pentru a le face rău. Asemănătoare acestei tulburări este şi tulburarea prin transformare de grup, care se numea şi isterie în masă. Sindromul se răspândeşte prin imitarea inconştientă a altora cu simptome reale, personaje sau chiar persoane văzute la televizor.

De asemenea, pe internet are loc şi sindromul Munchausen, în care o persoană se preface bolnavă, se victimizează sau începe să sufere o traumă psihologică pentru a primi atenţie şi simpatie din partea altora. Cel mai faimos caz este al lui Debbie Swenson, de 40 de ani, care a inventat un personaj Kaycee Nicole, o fată bolnavă de leucemie. În 2001, Swenson a anunţat pe un cont separat că este mama fetei şi că tânăra „Kaycee" a murit din cauza unui anevrism. Totul a fost dezvăluit după ce Swenson a refuzat cadourile şi susţinerea materială şi nu a făcut publice detaliile înmormântării.

În cele din urmă, un al cincilea sindrom psihic foarte răspândit şi cauzat de internet este sindromul Paris. Sindromul porneşte de la idealizarea capitalei dragostei până ce are loc vizitarea efectivă. Când turiştii descoperă adevărata faţă a Parisului şi sunt dezamăgiţi, ei încep să se simtă deprimaţi, au palpitaţii, halucinaţii, ameţeli, tahicardie şi chiar sentimente de agresivitate, ostilitate şi prejudecăţi faţă de ceilalţi.