VIDEO: Ne folosim doar 10% din creier?

556

Unul dintre cele mai populare mituri legate de creier este că ne folosim doar 10% din întreaga capacitate a acestuia, lucru care ar însemna că cele 90 de procente rămase inactive ne-ar oferi abilităţi cognitive impresionante. Află care sunt concluziile experţilor care au încercat să descifreze misterul din spatele acestui mit.

„Legenda” celor 10 procente este crezută de aproximativ două treimi din populaţia lumii, susţine expertul în neurologie Richard E. Cytowic, într-un material video pentru TED Ed. Cel mai probabil, mitul s-a răspândit în urma unei afirmaţii făcute de filosoful și psihologul William James. Cunoscut și sub numele de „părintele psihologiei americane”, expertul susţinea că „o mare parte dintre noi nu ne folosim întregul potenţial mental”.

Însă așa cum puncteză Cytowic, afirmaţia nu a fost făcută pentru a sugera limitele creierului nostru, ci înţelesul ei ascundea o provocare. Confuzia a fost întărită și de limitele știinţei din trecut, precum lipsa de cunoștinţe legate de funcţiile anumitor regiuni ale creierului.

Analiza nivelului de energie folosit de creier contribuie la dezlegarea misterului din spatele mitului celor 10 procente. Creierul uman reprezintă circa 2% din întreaga masă a corpului, aproximativ 1.400 de grame. Pentru a funcţiona, această mică parte a corpului folosește o cantitate impresionantă de energie zilnic – 20% din totalul nivelului de glucoză. „Ar avea foarte puţin sens ca o mare parte din resursele noastre de energie să fie folosite de o parte atât de mică a creierului”, remarcă Kendra Cherry, autoarea cărţii Everything Psychology Book.

De asemenea, dacă am folosit numai 10% din capacitatea creierului, accidentele care produc leziuni ale creierului probabil că nu ar afecta în mod vizibil funcţiile cognitive ale individului. Însă în urma scanărilor creierului, folosind tehnologia de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională (RMNf) și tomografiile cu emisie de pozitroni (PET scan) experţii au descoperit că traumele înregistrate pe porţiuni mici ale creierului pot avea consecinţe asupra funcţiilor de mișcare, emoţie, asupra limbajului sau percepţiei noastre senzoriale, scrie publicaţia Smithsonian. Acest lucru poate fi explicat de faptul că ne folosim mai multe regiuni cerebrale chiar și atunci când efectuăm o sarcină simplă.

Însă creierul nostru poate funcţiona la o capacitate foarte bună chiar și atunci când ţesutul cerebral este afectat. „Există oameni care au leziuni cerebrale sau li s-a îndepărtat o parte din creier și care încă duc vieţi destul de normale, dar acest lucru se produce deoarece creierul are un mod de a compensa și de a se asigura că regiunile cerebrale rămase preiau activitatea”, a declarat neurologul John Henley, de la Mayo Clinic, pentru Scientific American.

Neurologul Barry Gordon, de la Școala de Medicină Johns Hopkins este de părere că „ne folosim aproape fiecare parte a creierului și că (de cele mai multe ori) creierul este activ tot timpul”. Henley adaugă că „dovezile arată că într-o zi ne folosim creierul în proporţie de 100%”.