Cine sunt mai fericiţi: adulţii sau tinerii?

431

La începutul anilor ’70, circa 38% dintre adulţii de peste 30 de ani se declarau „foarte fericiţi”. În schimb, doar 28% dintre tinerii de 18 – 29 de ani spuneau același lucru despre ei.

După 2010 însă, a fost observat un declin al satisfacţiei și bunăstării celor trecuţi de 30 de ani. Doar 32% dintre aceștia mai afirmau că sunt „foarte fericiţi”. Pe de altă parte, numărul tinerilor de 18 -29 de ani care se declarau astfel a crescut, ajungând la 30 de procente. Inclusiv adolescenţii de clasa a XII-a care au devenit mai fericiţi în acest timp a crescut la 23% după 2010, comparativ cu 19% în anii ’70.

Declinul gradului de fericire observat la adulţi ar putea porni de la aspiraţiile înalte și de la visele măreţe care, la vârsta tinereţii, par fezabile pentru viitor. „Cu toate acestea, un adult matur obișnuit și-a dat seama că visele sale s-ar putea să nu se împlinească și un nivel mai scăzut de fericire e inevitabil. S-ar putea ca adulţii maturi din epocile anterioare să nu se fi așteptat la atât de mult, dar așteptările sunt acum atât de înalte că nu pot fi împlinite”, explică coordonatoarea studiului, prof. Jean M. Twenge.

În plus, mediul actual este unul mult mai favorabil pentru generaţiile tinere și mai puţin prietenos cu cei care au ajuns la maturitate, adaugă experta. „Actuala noastră cultură, a tehnologiei omniprezente, a căutării de atenţie și a relaţiilor trecătoare este incitantă și stimulantă pentru adolescenţi și tinerii adulţi, dar nu poate furniza stabilitatea și simţul comunităţii de care au nevoie adulţii maturi”, punctează ea.

Studiul a fost efectuat în perioada 1972 – 2014 și a inclus 1,3 milioane de americani cu vârste cuprinse între 13 și 96 de ani. Toţi voluntarii au fost rugaţi să își evalueze propria bunăstare folosind variantele: „foarte fericit”, „destul de fericit” sau „nu prea fericit”.

Anterior, studiile de gen arătau că fericirea individului crește odată cu înaintarea în vârstă. Un sondaj britanic de acum trei ani conchidea că adulţii ar putea avea o perspectivă tot mai optimistă asupra vieţii odată cu apropierea perioadei de pensionare, după ce a observat că persoanele de peste 55 de ani zâmbesc cel mai des, comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Alte dovezi știinţifice au arătat că, de fapt, graficul fericirii în viaţă are forma literei U. De exemplu, concluziile unui studiu în domeniu sugerează că în viaţă atingem două puncte de maxim în ceea ce privește mulţumirea sufletească deplină: la vârsta de 20 de ani, respectiv de 60 de ani.

Foto: Cheryl Holt | Pixabay