Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât vei fi mai fericit

1398

Trăim într-o cultură obsedată de tinereţe, în care se consideră că după ce treci de o anumită vârstă totul merge în jos. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acest lucru nu este adevărat.

Există anumite studii care spun că majoritatea evenimentelor importante din viaţă se petrec până în jurul vârstei de 35 de ani, sugerând faptul că după această vârstă, în a doua parte a vieţii, nu prea mai sunt multe lucruri interesante. Însă, recent, o echipă de cercetători au descoperit că acest lucru este greşit şi nimeni nu trebuie să privească înaintarea în vârstă ca pe ceva deprimant, lipsit de fericire sau de satisfacţii, notează Huffington Post.

Ei susţin că tinereţea nu este corelată cu fericirea şi oferă câteva argumente pentru aceasta:

Culmea fericirii, la 69 de ani. Un studiu recent arată că există două momente de vârf în ceea ce priveşte fericirea: în jurul vârstei de 20 de ani şi de 60 de ani. După vârsta de douăzeci de ani, nivelul fericirii descreşte până la aproximativ 50 de ani şi apoi creşte din nou. Alte studii şi sondaje au confirmat acest lucru: în urma unui sondaj Gallup s-a constatat că persoanele de 85 de ani erau mai fericite şi mai satisfăcute cu ele însele decât cele de 18 ani. Psihologul Andrew J. Oswald, profesor de psihologie la Warwick Business School, spunea că fericirea celor în vârstă nu este determinată de lucrurile şi de evenimentele din viaţă, ci de o înţelegere superioară care le dă o pace a sufletului.

Viaţa nu este o pantă, este un „U”. Cercetările realizate în domeniul fericirii au demonstrat că viaţa nu este ca o pantă care duce la moarte, ci este ca un U: suntem fericiţi la tinereţe, fericire care descreşte pe undeva pe la jumătatea vieţii şi apoi creşte din nou, pe măsura înaintării în vârstă. Această „formă” a fericirii a fost documentată în mai multe ţări şi se pare că este explicată prin faptul că, pe măsura înaintării în vârstă, scade nivelul de ambiţie şi exigenţă faţă de noi înşine şi creşte cel al acceptării şi al bunăstării emoţionale.

Tinereţea nu este sinonimă cu fericirea. Economistul Peter Ubel, de la Duke University, a efectuat un studiu în urma căruia a constatat că nivelul de fericire a persoanelor de 70 de ani era mai mare decât al celor de 30 de ani. Alt studiu, publicat în Journal of Happiness Studies, a arătat că atât persoanele tinere, cât şi cele în vârstă credeau că pe măsura înaintării în vârstă, nivelul de fericire descreşte, dar, atunci când au fost chestionate în această privinţă, s-a demonstrat că cele în vârstă se descriau ca fiind mai fericite.

Înaintarea în vârstă ne schimbă percepţia. Cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât apreciem mai mult lucrurile cu adevărat importante, oricât de neînsemnate ar părea acestea. Un studiu realizat la Brown University, publicat în Journal of Consumer Research, a arătat că, în general, tinerii caută lucruri extraordinare pentru a fi fericiţi, ceea ce se întâmplă de câteva ori în viaţă, pe când cei în vârstă apreciază şi se bucură de experienţele cotidiene şi de lucrurile „normale”, obişnuite.

Suntem mai fericiţi după ce ne-am atins scopurile. Un sondaj din Marea Britanie, din anul 2013, sugerează că suntem mai fericiţi pe măsură ce ne atingem cele mai importante scopuri în viaţă, lucru care se întâmplă în a doua parte a vieţii. De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ambiţiile tinereţii sunt din ce în ce mai mici, lucru care face să fim mai puţin stresaţi şi prin urmare mai mulţumiţi şi satisfăcuţi. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Applied Psychology, în anul 2012, ambiţia este pozitivă în anumite cazuri, deoarece ne poate face oameni cu mai mult succes, dar nu mai fericiţi.

Înaintarea în vârstă nu este o problemă, ci este o bucurie, deoarece acest lucru înseamnă că ne putem bucura de lucrurile mărunte, de zi cu zi, care aduc satisfacţia şi mulţumirea de care avem nevoie. Pe măsură ce îmbătrânim, avem ocazia să ne acceptăm aşa cum suntem, în loc să ne concentrăm asupra a ceea ce dorim să fim sau ceea ce credem că ar trebui să fim. Acceptarea înlătură stresul şi anxietatea şi produce linişte, pace și bucurie.