Combaterea corupţiei este „la îndemâna fiecărui cetăţean”

113

Combaterea corupţiei nu este doar sarcina liderilor din domeniul afacerilor și politicienilor. Fiecare individ trebuie să ia parte la această acţiune, a remarcat liderul evanghelic Marijke Hoek, în eseul „It's Political", citat de Christian Today.

În eseul său, Hoek avertizează că politica nu înseamnă doar implicarea celor aleși, ci că fiecare cetăţean ar trebui să se implice pentru a influenţa direct comunitatea, naţiunea și lumea în ansamblu. „Activismul comunitar este acela care recunoaște fracturile și defectele societăţii, precum și efectele lor nocive asupra cetăţenilor”, mai scrie Hoek în eseul ei.

Articolul oferă exemplul unui grup de oameni din Peru care, revoltaţi de ratele uluitoare ale abuzului sexual în ţară și rata „abominabil de mică” a condamnărilor penale, s-a constituit într-o coaliţie care a pornit o campanie masivă de luptă împotriva corupţiei din sistemul judiciar local. Această iniţiativă a condus la concedierea unor judecători care i-au apărat pe abuzatori în loc să îi pedepsească. „Prosperitatea naţiunii noastre e la îndemâna noastră a tuturor”, conchidea Hoek.

În anul 2013, 53% dintre locuitorii globului declarau că fenomenul corupţiei s-a agravat ultimii doi ani. Cel puţin aşa arăta barometrul corupţiei, la nivel mondial, reflectat de un sondaj de opinie realizat de organizaţia Transparency International.