Consumul excesiv de alcool poate fi un indiciu pentru predilecţia de a fi violent în cuplu

86

Obiceiul de a consuma alcool în exces poate fi un indiciu cu privire la predilecţia spre violenţă în cuplu, atât în cazul bărbaţilor, cât și în cazul femeilor, arată un studiu american citat de Reuters.

Oamenii de știinţă de la Graduate School of Public Health din cadrul Universităţii din Pitsburgh au analizat răspunsurile a peste 1.500 de cupluri din California, căsătorite sau care trăiesc în concubinaj. Partenerii au răspuns separat la întrebări legate de obiceiurile de a consuma alcool din ultimul an, precum și întrebări despre vătămările fizice, sexuale sau psihologice petrecute în viaţa de cuplu.

În urma rezultatelor, cercetătorii au constatat că bărbaţii care consumau alcool în exces la petrecerile desfășurate acasă la prieteni aveau tendinţa de a fi mai violenţi cu partenerele lor de viaţă. Pe de altă parte, femeile erau mai violente atunci când partenerii lor consumau alcool acasă. De asemenea, femeile care consumau o cantitate mare de alcool în locuri publice tindeau să dezvolte un comportament violent.

În plus, s-a constatat că în aproximativ 6% dintre cuplurile intervievate bărbatul era violent cu femeia, îar în 10% din cazuri, femeia era cea violentă cu partenerul.

Coordonatoarea studiului, Christina Mair, a explicat că un alt motiv care stă la baza asocierii dintre alcool și violenţă este și mediul în care se consumă alcool (deseori permisiv și tolerant faţă de actele de violenţă).

Dominic Parrott, psiholog la Universitatea de Stat Georgia din Atlanta, a declarat pentru Reuters Health că studiul de faţă nu este suficient pentru a contribui la schimbarea metodelor de tratare și prevenire a violenţei în cuplu. El adaugă că este nevoie ca studii ulterioare să arate aceleași rezultate pentru ca informaţiile să poată fi utilizate pentru măsurile de prevenţie.