Medicamentele antidepresive „cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2”

308

Persoanele care urmează un tratament pe bază de medicamente antidepresive ar putea fi expuse riscului de a dezvolta diabet de tipul 2, susţin cercetătorii britanici citaţi de BBC.

Oamenii de știinţă de la Universitatea din Southampton au analizat informaţiile a 22 de studii medicale la care au participat câteva mii de pacienţi care urmau un tratament cu antidepresive. Ei au descoperit o legătură între antidepresive și diabet, însă nu și dovezi care să susţină că unul dintre aceste elemente l-a provocat pe celălalt.

Unul dintre cercetători, profesorul Richard Colt, susţine că „o parte din acestea ar putea fi o coincidenţă, dar există un semnal că oamenii care sunt trataţi cu antidepresive au apoi un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat", citează BBC. El este de părere că sunt necesare studii ulterioare pentru a determina factorii care au condus la rezultatele obţinute. De asemenea, cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să fie atenţi la simptomele care ar putea indica începutul diabetului în cazul pacienţilor care umează un tratament pe bază de antidepresive.

Oamenii de știinţă cred că unul din motivele care cauzează acest fenomen este faptul că medicamentele antidepresive contribuie la creșterea greutăţii pacientului care le ia, motiv pentru care și riscul apariţiei diabetului se mărește.

Pe de altă parte. Dr. Matthew Hobbs, de la Diabetes UK, este de părere că „aceste constatări sunt insuficiente pentru niște dovezi puternice că luarea antidepresivelor crește riscul de diabet de tip 2", citează sursa. El argumentează atât că efectele observate au fost nesemnificative, dar și că nu este obligatoriu ca două elemente întâlnite în același loc să aibă vreo legătură una cu cealaltă. Dr. Hobbs punctează însă că antidepresivele pot conduce la creșterea greutăţii, un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului.