3 motive pentru care părinţii trăiesc mai mult datorită copiilor lor

316

Oamenii care devin părinţi pe cale naturală sau în urma unei adopţii trăiesc mai mult decât cei care nu au copii, relevă un studiu de amploare, efectuat de cercetătorii danezi şi publicat ieri.

Studiul arată că femeile care nu au copii sunt expuse unui risc de patru ori mai mare de a muri prematur decât femeile cu copii. La fel, bărbaţii prezintă un risc de două ori mai mare decât cei care sunt taţi. Legătura nu este una cauzală, dar cercetătorii intuiesc că rata mortalităţii este mai scăzută în rândul părinţilor datorită unor schimbări psihologice şi de comportament survenite ca urmare a faptului că devin părinţi.

În primul rând, spre deosebire de adulţii fără copii, părinţii nu iau decizii la fel de riscante cu privire la stilul lor de viaţă. Ei sunt mai puţin tentaţi să cumpere o motocicletă sau să practice sporturi extreme. În schimb, persoanele fără copii obişnuiesc să aibă un stil de viaţă mai dezordonat, călătorind mai mult, mâncând mai des în oraş sau consumând mai mult alcool.

În al doilea rând, studiul a arătat că incidenţa bolilor mentale în rândul părinţilor este de două ori mai scăzută decât în rândul persoanelor fără copii. Ipoteza pe care o înaintează cercetătorii este că a avea un copil reduce nivelul de stres – care ar infleunţa altfel mai puternic riscul de apariţie a unei boli mentale.

Supoziţia este confirmată şi de un studiu apărut anul trecut în revista Fertility and Sterility. Femeile care sunt supuse fertilizării in vitro şi care beneficiază de terapii de reducere a stresului rămân însărcinate mai uşor decât celelalte, susţine Alice Domar, psiholog la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, care a participat la realizarea studiului.

În al treilea rând, părinţii beneficiază de o susţinere socială mai mare, prin prisma faptului că devin prieteni cu alţi părinţi. Evenimentele sociale la care participă părinţii şi în timpul cărora pot vorbi despre preocupările comune determină un sentiment de apartenenţă, benefic pentru sănătate.

Studiile anterioare au demonstrat o legătură între lipsa copiilor dintr-un cămin şi afecţiunile psihice, a afirmat Esben Agerbo de la Universitatea Aarhus din Danemarca, instituţia care a efectuat studiul. Dar acest studiu este superior deoarece a inclus şi părinţii care au depus eforturi pentru a avea copii, prin fertilizare in vitro sau adopţie.

Sistemul naţional de sănătate din Danemarca a facilitat, până în anul 2010, trei cicluri de fertilizare in vitro gratuite pentru cupluri. În baza fişelor medicale ale pacienţilor, cercetătorii danezi au analizat starea de sănătate a 21.276 de cupluri care au făcut tratament între 1994 şi 2005, dar nu au reuşit să aibă copii. În aceeaşi perioadă de timp, s-au născut 15.201 copii şi 1.564 au fost adoptaţi.