Azi copii, mâine călugări budiști – O ceremonie fără seamăn

300

O serie de fotografii spectaculoase urmărește ceremonia de transformare a celor care pășesc pe calea budismului, de la copii fără griji, la călugări rași în cap, totul într-o singură zi.

Fotografiile imortalizează unul dintre cele mai importante momente din vieţile a doi băieţi, Saw Win Gy (10 ani) și The The Win (12 ani), ocazia în care își dedică viaţa învăţăturilor budiste.

Sub forma Theravada a budismului, care se practică majoritar în Thailanda și Sri Lanka, băieţii sunt „hirotoniţi" în timpul unei ceromonii de iniţiere în care sunt îmbrăcaţi în costume colorate, fardaţi și acoperiţi de bijuterii. Cei doi sunt aranjaţi de către mamele lor, care își folosesc bijuteriile și aurul, ca amintire a bogăţiei din trecut a prinţului Siddharta.

În prima zi a festivităţilor copiii sunt purtaţi pe umeri de către membri ai familei, prin toată tabăra de refugiaţi și se opresc pe drum la casa oricărui prieten sau a rudelor. Fiecare familie va fi invitată de către băieţi să vină la ei în casă pentru a se închina în faţa statuii lui Budha.

A doua zi, băieţii îmbrăcaţi în rochii, fardaţi și plini de bijuterii merg la mănăstiri însoţiţi de toată lumea, iar odată ajunși acolo, călugării care prezidează ceremonia îi rad în cap, îi spală, le dau jos bijuteriile și le schimbă hainele cu robe albe, simple. Ceremonia simbolizează despărţirea prinţului Siddharta Gautama de plăcerile și luxul palatului regal în scopul căutării celor Patru Adevăruri Nobile.

La sfârșitul ceremoniei, băieţii îmbracă robele portocalii ale călugărilor și își iau pentru prima dată la revedere de la părinţi, scrie Daily Mail.