Beneficiile contactului piele pe piele cu bebeluşul

236

Aşezarea nou-născutului pe pieptul mamei pentru a produce contactul piele pe piele nu este nicio noutate, dar se pare că astăzi e din ce în ce mai promovată datorită beneficiilor pe care ştiinţa a demonstrat că le are.

Pe vremuri, când femeile dădeau naştere copiilor acasă, într-un cadru mai intim, contactul piele pe piele dintre ele şi bebeluşii lor era un lucru obişnuit. Odată cu trecerea timpului şi modernizarea societăţii, acest lucru a început să se desfăşoare la spital, unde obiceiul contactului direct a fost înlocuit cu separarea nou-născutului de mamă şi oferit acesteia abia după înfăşare.

Astazi se pare că există tendinţa de reîntoarcere la vechiul obicei, la „natural”, care potrivit experţilor, în afară de faptul că întăreşte legătura dintre mamă şi bebeluşul ei, are efecte importante asupra sănătăţii, atât pe termen scurt cât şi lung. Iată câteva beneficii ale contactului piele pe piele sau aşa-numita „îngrijire stil cangur”, potrivit foxnews.com şi fitpregnacy.com:

1. Adaptare la viaţa extrauterină. Potrivit Malika D. Shaj, doctor în medicină de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, una dintre problemele pe care le întâmpină bebeluşii la naştere este diferenţa de temperatură. Dat fiind faptul că temperatura pielii este aceeaşi cu a uterului, contactul piele pe piele înlesneşte adaptarea bebeluşului la mediul extern.

2. Ajută la dezvoltarea creierului. Experţii susţin că acesta este cel mai mare beneficiu al contactului piele pe piele. Creierul copilului nu este complet dezvoltat la naştere, iar contactul piele pe piele stimulează acele părţi ale creierului responsabile de dezvoltarea socială şi emoţională. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că bebeluşii care au parte de o oră de „îngrijire stil cangur” pe zi timp de două săptămâni dorm mai bine, au o reacţie hormonală mai bună la stres, o mai bună funcţionare a sistemului nervos şi abilităţi mai bune de gândire la vârsta de 10 ani, potrivit unui studiu publicat în Biological Psychiatry.

3. Ajută la menţinerea greutăţii optime. Susan M. Ludington, asistentă medicală și prof. doctor la Institute for Kangaroo Care spune că, atunci când sunt ţinuţi la piept, bebeluşii nu mai consumă energie pentru a-şi regla temperatura şi prin urmare aceasta poate fi folosită pentru creştere.

4. Facilitează alăptarea. Nou-născuţii se nasc cu instinctul de a suge la pieptul mamei, dar poziţionarea lor direct pe piele îi ajută în acest proces. Potrivit unui studiu publicat în Neonatal Network, mamele care practicau „îngrijirea tip cangur” aveau mai multe posibilităţi de a-şi hrăni bebeluşii doar prin alăptare, iar aceasta dura cu 3 luni mai mult decât cele care nu practicau metoda contactului piele pe piele.

5. Previne depresia postpartum. Contactul piele pe piele are beneficii şi asupra mamei, reducând riscul acesteia de a suferi depresie postpartum.

Specialiştii susţin că primele ore ale bebeluşilor sunt vitale şi sunt cele mai potrivite pentru a începe contactul piele pe piele. Acesta poate dura primele săptămâni sau oricât este posibil.

Foto: Flikr