Cum faci faţă provocărilor, fără ca aceasta să te doboare

2796

Fie că ne place, fie că nu, viaţa este plină de provocări la tot pasul. Majoritatea oamenilor se împiedică şi cad sau rămân marcaţi de ele, în timp ce alţii caută forţe noi pentru a merge mai departe. Cum reuşesc ei acest lucru?

Totul este în schimbare. Astăzi eşti sus, te simţi în siguranţă, totul îţi merge bine şi ţi se pare că deţii controlul asupra tuturor lucrurilor, iar mâine eşti jos şi toată lumea se năruie în jurul tău. Viaţa te surprinde cu tot felul de provocări, la care nici nu te aşteptai, în momentul cel mai nepotrivit şi pentru care nu eşti niciodată pregătit. Ce faci atunci? Fie cedezi în faţa lor, lăsându-te învins, fie te ridici şi renaşti din propria-ţi cenuşă.

Lui Courtney Clark i se potrivește foarte bine simbolul de pasăre Phoenix. La vârsta de 26 de ani a fost diagnosticată cu cancer. La scurt timp, când totul părea că s-a încheiat cu bine, a mai primit două diagnostice de cancer. La vârsta de 31 de ani, în cadrul unui control de rutină, medicii au descoperit un anevrism cerebral care era pe punctul de a produce hemoragie, motiv pentru care a fost supusă câtorva intervenţii chirurgicale. Povestea vieţii ei are destule ingrediente pentru a transforma-o într-una plină de amărăciune. Însă pe Courtney zâmbetul şi optimismul nu au părăsit-o niciodată. Mai mult decât atât, ea susţine prezentări şi seminarii prin care oferă ajutor şi consiliere celor care trec prin situaţii similare. Clark este autoarea cărţii The Giving Prescription, o carte care cuprinde o serie întreagă de sfaturi, utile pentru vindecarea fizică, dar mai ales emoţională.

Iată câteva idei din aceasta, potrivit psychologytoday.com, pentru a înfrunta schimbările și provocările fără resentimente:

1. Concentrează-te asupra celor mai importante lucruri. Avem tendinţa de a încerca să facem mai multe lucruri odată, pentru că suntem convinşi că toate acestea sunt importante şi urgente. Însă, în timp de „criză” este important să nu nu pierdem din vedere lucrul cel mai important, pentru a canaliza toată energia în acel sens.

2. Fii flexibil. Se spune că oamenii de succes au mai multe planuri, nu doar planul A, şi ştiu când este momentul să renunţe la acesta dacă nu funcţionează, pentru a trece la următorul. Dacă planul A nu se potriveşte situaţiei, nu face din asta o tragedie, fii flexibil şi aplică planul B. În felul acesta, vei da la o parte frustrarea şi mâhnirea, făcând loc bucuriei şi împlinirii.

3. Cum, nu ce. Lucrurile neplăcute au loc în viaţă fie că îţi doreşti acest lucru, fie că nu. Ceea ce într-adevăr contează nu este atât ceea ce ţi s-a întâmplat, ci cum reacţionezi. Ceea ce face diferenţa nu este „necazul”, provocarea care tocmai s-a abătut asupra ta, ci cum te raportezi la ea de acum înainte.

4. Fii realist. „Numai mie mi se întâmplă aşa ceva!” „Mie mi se întâmplă toate lucrurile rele”. Aceste expresii des întâlnite la oamenii care trec prin situaţii grele nu sunt deloc adevărate, însă sunt un mecanism prin care omul încearcă să justifice ceea ce i se întâmplă. Este adevărat că lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum ne dorim şi nici în mod perfect, dar fii realist şi acceptă acest lucru. Şi nu te consola cu ideea că eşti singurul care trece prin situaţii grele.

5. Oferă. În mod sigur, momentul în care eşti cel mai jos ţi se pare cel mai nepotrivit pentru a întinde o mână de ajutor celor din jur. Problemele tale sunt mult prea mari şi mult prea grele pentru a te gândi şi la alţii. Însă, s-a constatat faptul că altruismul, generozitatea şi empatia de care dai dovadă ajutându-i pe cei din jurul tău îi ajută pe ei, dar te ajută şi pe tine să ieşi la suprafaţă şi să te vindeci.

Foto: Flikr

Niciun articol afișat