Când părinţii nu mai au timp pentru nefericirea copiilor

682

Dragostea se scrie „timp", spune o vorbă de duh de origine americană. O cercetare din Marea Britanie demonstrează de ce.

Copiii se simt mai iubiţi și mai fericiţi atunci când părinţii lor petrec timp cu ei. Ritmul actual de viaţă îi face însă pe mulţi părinţi să își demonstreze afecţiunea prin indicii mai degrabă materiale, lucru care se reflectă în tendinţa de degradare a fericirii celor mici. O cercetare realizată pe baza unui număr de 42.000 de copii din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, a scos la iveală că după o perioadă de creştere treptată, în 2008, nivelul de fericire al copiilor a început să scadă, şi mai apoi chiar să intre în declin. Motivul sugerat de către cercetători este că părinţii pun prea puţin accent pe familie şi se concentrează prea mult asupra bunurilor materiale, susţine The Telegraph.

„Atitudinea dăunătoare nu mai poate continua atunci când atât de mulţi [copii] sunt nefericiţi şi se luptă cu probleme serioase, inclusiv cu gânduri sinucigaşe. În locul unei naţiuni în care tinerii sunt susţinuţi să fie fericiţi, sănătoşi şi împliniţi, noi avem o cultură a stigmatizării, a neînţelegerii şi a ignoranţei. Tinerii noştri merită ceva mai bun”, a declarat Emma-Jane Cross, fondatoarea MindFull, un Centru de sănătate mintală pentru copii și tineri.

Raportul „The Good Childhood” a scos la iveală că adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani au cel mai scăzut nivel de satisfacţie. Dintre aceştia, 15% au un nivel scăzut al bunăstării, comparativ cu doar 4% dintre cei aflaţi la vârsta de 8 ani.

De asemenea, raportul indică faptul că deşi mulţi dintre tineri nu îndeplinesc criteriile pentru a fi catalogaţi ca având probleme de sănătate mintală, ei aveau un nivel ridicat de nefericire. Ca urmare a acestui lucru, aceşti tineri aveau mai multe şanse de a nu se simţi motivaţi din punct de vedere academic, de a nu avea relaţii bune cu familia şi de a se simţi inferiori din punct de vedere financiar, comparativ cu prietenii lor.

Matthew Reed, directorul executiv de la The Children’s Society, a descris această scădere a nivelului de fericire experimentat de copii drept „incredibil de îngrijorător”. „Aceste constatări surprinzătoare indică faptul că ar trebui să acordăm mai multă atenţie pentru îmbunătăţirea nivelului de fericire al copiilor din ţară”, a concluzionat acesta.

„Părinţii din Marea Britanie vor să fie părinţi buni, însă nu prea ştiu cum să facă asta. Simt că nu au timpul şi uneori cunoştinţele necesare pentru a face lucrul acesta şi încearcă să compenseze această lipsă cumpărându-le copiilor noi gadgeturi şi haine”, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC.

Cercetătorii compară Marea Britanie cu Suedia şi Spania aflate în primele 5 state în care nivelul de fericire al tinerilor este ridicat. Potrivit UNICEF, motivul pentru care cele două state au ocupat locuri în top este acela că „timpul rezervat familiei este protejat” şi că toţi copiii „au acces la mai multe activităţi”.

Nici România nu înregistrează o situaţia mai bună din acest punct de vedere. Unul din doi copii stă cel mult o oră în compania părinţilor, potrivit rezultatelor unui studiu comandat de Romtelecom. Rezultatele cercetării au mai arătat că doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore cu părinţii, într-o zi de weekend. Această realitate a stat la baza campaniei „Copil, caut timp. De petrecut cu părinţii mei”, informează Reader’s Digest România.

Deşi cercetarea din Marea Britanie nu a fost extinsă și în alte ţări, rezultatele sunt relevante tocmai pentru că reflectă situaţii de care se lovesc din ce în ce mai des familiile din lume. În încercarea de a mări veniturile familiei, părinţii petrec din ce în ce mai mult timp la locul de muncă, scurtând astfel timpul petrecut alături de copii.